Viata Sexuala Dupa Nastere

Nașterea unui copil mult așteptat este un eveniment plin de bucurie în viața unor părinți fericiți. Îi așteaptă o nouă viață, plină de momente fericite și experiențe neobișnuite. Cu toate acestea, această bucurie este adesea umbrită de faptul că majoritatea femeilor își pierd interesul pentru activitatea sexuală în perioada postnatală. Bărbații sunt frustrați de atitudinea călduță a iubitei lor față de sex. Și apoi, atât femeile, cât și bărbații nu se pot opri din a pune întrebări: Este posibil să faci sex după naștere? Cât timp după ce puteți face sex după naștere?

Viata Sexuala Dupa Nastere

Dacă există dificultăți în reluarea relațiilor sexuale după nașterea unui copil, nu intrați în panică și nu grăbiți lucrurile. Este nevoie de o perioadă lungă de timp pentru ca organismul unei femei să-și recapete forța și tonusul, așa că sexul nu trebuie grăbit. Pentru a determina data exactă la care puteți trăi o viață intimă, va fi util să consultați un medic.

Caracteristicile sexului după naștere

Nașterea unui copil este un stres serios pentru femei, astfel încât cuplurile se pot confrunta cu probleme în viața sexuală. Primul sex după ce ai un copil este adesea însoțit de durere și disconfort.

Există mai multe motive pentru care femeilor le este greu să facă sex:

  1. Copci sau țesuturi cicatrizate pe vagin sau pe perineu, precum și pe abdomen (după o operație cezariană). Uneori este necesar să se taie perineul sau colul uterin și apoi să se închidă inciziile, o procedură care poate schimba configurația organelor intime.
  2. Uscăciunea vaginală. Corpul mamei este deficitar în hormonul plăcerii, estrogenul, astfel că se resimte durere, mâncărime și senzație de arsură atunci când revine la actul sexual. Problema este rezolvată prin utilizarea de lubrifiant.
  3. Slăbirea tonusului muscular vaginal provoacă durere. De obicei, afecțiunea se normalizează în câteva luni și nu interferează cu somnul cu soțul, mai ales dacă faceți exercițiile recomandate de medic.

Nu toate cuplurile se confruntă cu probleme în reluarea intimității. Nu este neobișnuit ca atracția să devină mai pronunțată, senzațiile să devină mai vii, iar legătura dintre soție și soțul ei să se îmbogățească emoțional.

Activitatea sexuală după nașterea naturală

Când ar trebui să încep să fac dragoste după naștere? În cazul nașterilor naturale, fără complicații, relațiile sexuale sunt permise după 1 lună până la 1,5 luni. Care este motivul pentru acest interval de timp?

Încetarea sângerărilor este un semn sigur că se apropie perioada în care poți face din nou sex după naștere.

Revenirea prea devreme la actul sexual are consecințe neplăcute:

  • deteriorarea pereților vaginali;
  • inflamații ale vaginului și ale uterului;
  • sângerare deschisă;
  • lacerații la locurile de cusătură;
  • blocarea vaselor uterine;
  • dureri și arsuri în timpul actului sexual;
  • traume psihologice.

O naștere complicată, cu lacerații, incizii și cusături, poate crește mult durata de repaus recomandată pentru actul sexual. În cazul în care uterul a fost răzuit, abstinența sexuală durează cel puțin 2 luni. Nu este posibil să aveți o viață sexuală completă după naștere dacă unul dintre parteneri nu se simte bine.

La cit timp dupa nastere iti poți relua viata sexuală

Multe cupluri cred că este permisă practicarea unor relații neconvenționale imediat după naștere. Sexul anal, ca și cel vaginal, este permis doar după 4-6 săptămâni, deoarece poate duce la desprinderea cusăturilor. O complicație postpartum frecventă este reprezentată de hemoroizi, care provoacă un disconfort serios.

Operația cezariană și activitatea sexuală

Cezariana este o operație care evită modificarea tonusului mușchilor vaginali. Adesea, un cuplu decide că actul sexual la 2-3 săptămâni după nașterea copilului nu va dăuna tinerei mame.

Această decizie poate fi o greșeală gravă:

  • riscul de a introduce o infecție în rana deschisă rămâne, deoarece separarea placentei este parte integrantă a procesului de naștere;
  • sutura de pe uter și de pe abdomenul femeii se poate rupe sau poate provoca o serie de senzații dureroase neplăcute;
  • o operație cezariană de urgență poate fi efectuată chiar și atunci când colul uterin s-a deschis și au început contracțiile complete, deci este necesar să se aștepte până când organul a revenit la starea de calm.

Dintr-o combinație de motive, perioada de recuperare a unei femei după o operație cezariană se poate extinde de la 4 la 12 săptămâni. Nu trebuie să alegeți poziții dificile neconvenționale pentru a nu provoca dureri în zona cusăturilor. Ginecologul dvs. este cel care decide cât timp trebuie să aveți relații sexuale după travaliu.

Motive pentru lipsa de intimitate după naștere

Lipsa de intimitate după naștere se poate datora unor aspecte fiziologice și psihologice ale cuplului. Pentru a avea o viață sexuală completă, este necesar să aflăm cu ce fel de probleme se confruntă o anumită femeie în travaliu.

Motive fizice pentru a refuza intimitatea:

  1. senzații dureroase, mâncărimi sau uscăciune la nivelul vaginului;
  2. tonus vaginal redus;
  3. cusături nevindecate;
  4. o senzație de oboseală.

Motivele psihologice includ:

  • anxietatea femeilor în legătură cu pierderea atractivității (umflături, obezitate, erupții cutanate);
  • depresia postpartum, care apare la 10% dintre femeile care nasc;
  • frica de intimitate și de sentimente dureroase;
  • teama de o altă sarcină;
  • lipsa libidoului.

Înainte de a relua relațiile sexuale, familia ar trebui să vorbească sincer despre toate temerile, sentimentele și îngrijorările și să consulte un medic. Dacă unul dintre cei doi soți are îndoieli sau nu își dorește intimitate, este mai bine să aștepte, altfel rezultatul va fi neplăcut și va avea un efect negativ asupra relației voastre.

De ce dispare atracția?

Nașterea unui copil face din îndatoririle materne o prioritate pentru femeie, iar apetitul sexual poate scădea serios sau dispărea cu totul. Acest lucru se întâmplă din mai multe motive.

Motive pentru lipsa de intimitate după naștere

Este normal să nu doriți să faceți sex în primele luni după naștere. Este firesc ca apetitul sexual să scadă pentru o perioadă de timp când copilul este neajutorat și are nevoie de îngrijire maternă specială. În această perioadă, organismul feminin produce o cantitate minimă de estrogen, hormonul plăcerii, astfel încât, chiar și după recuperarea completă după travaliu, este posibil ca o femeie să nu dorească să facă sex.

Un copil este un factor care poate schimba serios relația intimă dintre soți. Îi poate deranja pe părinți în orice moment, determinând întreruperea actului sexual. Întreruperile sexuale pot provoca iritare, disconfort, resentimente și nemulțumire.

Oboseala cauzată de creșterea copilului și nopțile nedormite activează programul de întreținere a organismului. Soții obosiți preferă sexul în locul câtorva ore de somn odihnitor.

Probleme psihologice – nemulțumire față de propriul corp, resentimente față de soț pentru durerile nașterii și pentru că nu ajută prea mult la creșterea copilului, izolare socială, depresie postpartum, teama de sentimente neplăcute sau de o nouă sarcină. Aceste motive reduc sau „opresc” apetitul sexual.

Se întâmplă adesea ca soțul să insiste să facă sex fără să ia în considerare starea și dorințele femeii. Femeia este apoi grav traumatizată, iar relația din familie se destramă. Relațiile sexuale după naștere (ca și înainte) trebuie să fie de dorit de ambele părți.

Durere și sângerare în timpul sexului

Nu este neobișnuit ca femeile să se plângă de sângerări reînnoite după actul sexual.

Clinicienii identifică o serie de cauze posibile:

  • separarea suturii sau traumatisme;
  • curățarea incompletă a uterului de sânge;
  • recuperare insuficientă;
  • hiperplazie endometrială în zona suturilor;
  • eroziuni.

Sângerarea pentru prima dată după o abstinență prelungită este normală, mai ales dacă dispare după mai multe acte sexuale. Dacă vă doare să faceți sex mult timp după recuperare, ar trebui să consultați urgent un medic.

Scurgerea prelungită (sângerare postpartum) asociată cu senzații dureroase necesită o corecție medicală obligatorie. În astfel de cazuri, durata totală a abstinenței ajunge la 4-7 săptămâni.

După o ruptură, când puteți face sex?

Adesea, în timpul procesului de naștere, este nevoie de o episiotomie – tăierea perineului pentru a reduce riscul de traumă craniană pentru copil, ruptură spontană de țesut. Astfel de leziuni sunt întotdeauna grave și necesită o vindecare completă a patului plăgii în zona suturilor.

Întrebarea despre cât timp este permisă sexul după naștere este determinată individual.

Sexul dupa nastere

Țesuturile moi sunt mobile, iar țesutul cicatricial este aspru, lipsit de elasticitate, astfel încât senzațiile neplăcute pot persista mult timp după recuperarea femeii. Este recomandabil ca partenerul să acorde mai multă atenție siguranței femeii pentru a evita nu numai o a doua ruptură, ci și pentru a reduce senzația dureroasă.

Sex în timpul sângerării

Sângerarea postpartum durează exact atât timp cât este nevoie pentru ca uterul să se refacă. Acestea ating un maxim la 5-6 zile după naștere, după care intensitatea scade. În medie, durează între 7 și 21 de zile. Menstruația indică faptul că rana din zona în care este atașată placenta nu s-a vindecat. Împreunarea prematură duce nu numai la infecții, ci și la riscul de sângerare abundentă.

Femeile și bărbații au atitudini diferite față de sex, dar partenerul iubitor trebuie să respecte senzațiile femeii și să încerce să o protejeze de traume și stres suplimentare.

Natura însăși prevede o scădere a libidoului femeii în primul an după naștere pentru a reface organismul și a avea grijă la maximum de copil. Excreția, durerea și alte simptome nu sunt favorabile plăcerii reciproce a actului sexual.

Restrângerea sexului după naștere este individuală și depinde direct de istoricul obstetrical. Organismul femeilor sănătoase se recuperează în 4-5 săptămâni, dacă procesul nu este complicat. Este sigur să vă întoarceți la viața anterioară după un control medical și o ecografie.

Metode de contracepție după naștere

Pentru a vă oferi corpului dumneavoastră o pauză, dar fără a vă refuza intimitatea fizică, puteți folosi una dintre metodele contraceptive postpartum.

  1. Pastile. Numai un medic poate prescrie tipul și dozajul. Fiabilitatea acestei metode este ridicată, dar trebuie să luați pastilele în mod regulat și nu sunt la prețuri ieftine.
  2. Injecții. Injecția de hormoni este o metodă fiabilă care durează aproximativ 5 săptămâni.
  3. Capsulă. Este garantat pentru a preveni sarcina și funcționează timp de până la 5 ani. Acesta poate fi eliminat în orice moment. Dezavantajul acestei metode este prețul ridicat.
  4. Prezervative. Este sigur pentru copil și funcționează în 85 – 98% din cazuri.
  5. Dispozitivul intrauterin. Această opțiune de contracepție intrauterină atrage un preț accesibil, dar este permisă punerea ei doar la 1,5 luni după naștere.

Ar trebui să folosesc contraceptive hormonale în timpul alăptării? Nu s-a dovedit încă dacă anticoncepționalele luate de mamă dăunează sau nu copilului.

Când este nevoie de ajutor specializat?

Înainte de a reveni la intimitate după nașterea unui copil, merită să cereți sfatul medicilor. La cine și în ce cazuri ar trebui să vă adresați?

Este necesar să vizitați un ginecolog la câteva zile și între 4 și 8 săptămâni după naștere. Medicul va verifica dacă vaginul și uterul au revenit la normal, dacă cusăturile s-au vindecat și dacă nu există probleme de sănătate ale femeilor. În cazul în care tonusul nu este restabilit, medicul va recomanda exerciții simple – gimnastică. Dacă tânăra mamă este pregătită să reia relațiile sexuale, medicul va alege o metodă de contracepție care este sigură pentru copil și potrivită pentru femeie.

Ginecologul vă poate îndruma către alți specialiști, cum ar fi un dentist, un terapeut, un osteopat sau un flebolog. Bolile pot reduce nivelul de dorință sexuală, așa că este important să scăpați de ele în timp util.

Relatiile sexuale dintre parinti dupa nastere

Un terapeut sexual poate elimina barierele psihologice în calea reluării activității sexuale. Metodele simple pe care medicul le va recomanda vor ajuta cuplul să se înțeleagă reciproc și să construiască o relație adecvată pentru o intimitate emoțională și sexuală deplină.

Ce trebuie să știți?

CÂND?

Să vorbim mai întâi despre nașterile naturale care au decurs fără probleme și cu plăcere – fără complicații. Femeile care au născut fără probleme, fără intervenții chirurgicale sau rupturi, pot începe în mod normal să aibă relații sexuale la 40 de zile după naștere. Acesta este timpul necesar pentru contracția și repararea țesuturilor. Dacă începeți să faceți sex mai devreme, bineînțeles, nu se va întâmpla nimic rău. Această regulă este mai mult o regulă consultativă: aveți grijă de corpul dumneavoastră – dați-i timp să se odihnească și să se recupereze după mult stres.

CE SĂ AȘTEPTĂM?

  1. Mai multă distracție. Nașterea produce multă oxitocină, un hormon care stimulează contracțiile în timpul travaliului și care este implicat în reglarea orgasmului în alte momente. Producția intensă de oxitocină din timpul travaliului „trezește” receptorii de oxitocină din vagin, care ulterior oferă o plăcere și mai mare în timpul sexului. Așadar, contrar credinței populare, așteaptă-te la ce e mai bun de la sexul postpartum!
  2. Zonele erogene se vor schimba. Ca urmare a sarcinii și a nașterii, corpul femeii a suferit o transformare globală. De aceea recomand să luați sexul după naștere ca pe ceva cu totul nou. Nimeni – nici tu, nici partenerul tău, care te cunoaște de mult timp – nu are idee cât de mult îți va face plăcere să te realizezi în sex. Pentru a nu crea anxietate inutilă, anunțați-vă bărbatul – și porniți un mare experiment de reexplorare a corpului dumneavoastră.
  3. O nouă sarcină este foarte probabilă. Chiar dacă nu v-a revenit încă menstruația, o femeie poate rămâne însărcinată foarte ușor după ce a născut. Așa că vă recomand să folosiți contracepția de barieră de la primul contact (cu excepția cazului în care, desigur, sunteți pregătiți să aveți mai mulți copii).

SECRETUL SUCCESULUI

Un nou-născut stabilește un nou ritm de viață: necesită o atenție constantă și un contact corporal. Dar, pentru a avea o viață sexuală împlinită, ar trebui uneori (cel puțin pentru 30 de minute) să-l lași să doarmă singur. Pentru ca o nouă viață sexuală să fie la fel de incitantă ca înainte, aveți nevoie de intimitate: posibilitatea de a vă mișca liber, de a scoate sunete (de orice intensitate) și de a vă bucura.

Am o prietenă care practic și-a îngropat viața intimă pentru că ea și soțul ei trebuiau să facă sex fără să trezească copilul: procesul pur și simplu a încetat să le mai facă plăcere. Nu vă refuzați libertatea de a vă exprima în sex: chiar dacă există doar o singură cameră în apartament, puneți patul în bucătărie, mergeți la duș – în general, fanteziați.

DACĂ LUCRURILE NU MERG BINE

Există momente în care nașterea nu merge bine și, după o traumă morală sau fizică, este dificil pentru o femeie să revină la o viață sexuală normală. În afară de recuperarea fizică, trebuie să acordați o atenție deosebită recuperării psihologice. V-aș recomanda să nu amânați lucrurile și la primele semnale de alarmă să găsiți un bun psiholog care nu va scormoni în trecut, ci vă va ajuta să restabiliți un fond emoțional normal.

Între timp, în cazul unor amintiri neplăcute, vă sugerez să faceți următorul exercițiu: încercați să vă amintiți nașterea nu din „interior” – adică nu din corpul dumneavoastră – ci ca un observator extern. Priviți situația de la înălțimea experienței dumneavoastră: prin ochii cuiva care a trecut prin toate acestea și a devenit părinte. Persoana care ești acum – o persoană mult mai puternică – este cea care ai devenit datorită celei care dă naștere unui copil.

Privește această imagine și imaginează-ți că o privești din spatele unui geam. Dă-te puțin mai în spate și imaginează-ți că te uiți la aceeași imagine la televizor. Și acum, pe un televizor foarte mic, iar acum imaginea devine alb-negru. Treptat, pas cu pas, îndepărtați-vă de amintirile care vă făceau să vă simțiți inconfortabil, înlocuindu-le cu un sentiment de mândrie față de noul dumneavoastră sine, puternic, devenind mamă.

Sex după Cezariană

DESPRE CE ÎNTREABĂ TOATĂ LUMEA

Atât de multe femei care vin la cursurile de naștere întreabă același lucru: „În procesul de naștere, totul „acolo” se va întinde și sexul va înceta să mai fie interesant pentru soțul ei – ce să facă?”

Iată de ce trebuie să țineți cont:

  1. Dacă faceți exerciții fizice și nu uitați de exercițiile Kegel, țesuturile capătă elasticitate: ceea ce înseamnă că se întind și se contractă la fel de bine – iar „pierderea” în milimetri de volum va fi minimă.
  2. După naștere, sexul este dus la un nou nivel ca urmare a „declanșării” receptorilor de oxitocină – femeia începe să aibă un orgasm mai puternic și mai viu, iar acesta este unul dintre factorii care fac ca intimitatea să fie și mai fericită pentru bărbați.

Ce se întâmplă după naștere și de ce nu se poate?

După o sarcină sănătoasă și normală și o naștere naturală, uterul și organele sistemului reproducător se refac complet într-o lună. În acest timp, cavitatea uterină este eliberată de sângele rezidual și se micșorează până la dimensiunea sa inițială.

Sexul după naștere este posibil doar atunci când organele genitale ale femeii sunt complet refăcute. Imediat după travaliu și pentru următoarele 7 zile, locul de atașare a placentei este o rană mare și sângerândă.

Există 2 motive principale pentru restricționarea activității sexuale:

  • riscul de infecție;
  • separarea suturii, sângerare reînnoită, ruperea cheagului în timpul mișcărilor active ale penisului.

Abstinența este necesară dacă o femeie a avut o naștere complicată care a necesitat o intervenție chirurgicală urgentă sau o sângerare masivă. Restricțiile privind sexul după naștere se aplică, de asemenea, femeilor care au suferit o operație cezariană. Chiar dacă bebelușul nu a trecut efectiv prin canalul de naștere, toate procesele care au loc în interiorul organelor de reproducere sunt identice. Uterul are nevoie de și mai mult timp pentru a se recupera.

Cât timp să te abții?

Pentru a răspunde la întrebarea dacă este bine să faci sex, este important să iei în considerare o serie de factori:

  • natura și evoluția sarcinii;
  • durata procesului de naștere;
  • succesiunea și numărul de nașteri;
  • particularitățile procesului de naștere;
  • complicații ale procesului.

Cursul complicat al sarcinii și al nașterii prelungește perioada de recuperare a organismului femeii. În mod ideal, relațiile sexuale pot fi reluate de îndată ce sângerarea, durerea și disconfortul încetează, dar nu înainte de 1 lună. Ginecologii mai conservatori recomandă abstinența timp de 2 luni. Opinia lor ar putea merita să fie ascultată.

Dacă există cusături

În cazul în care au existat complicații în timpul nașterii și uterul și perineul trebuie cusute, relațiile sexuale vaginale pot fi restricționate pentru o perioadă de până la 2-6 luni. Perineul are multe terminații nervoase, vase de sânge, care sunt adesea prinse de-a lungul liniei de sutură, astfel încât femeile pot avea disconfort în timpul sexului chiar și după recuperare. Din păcate, nu este posibil să se determine durata disconfortului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Totul Simplu