Diferența dintre Dragoste și Iubire

În sfârșit, l-ați întâlnit pe EL! Singurul și unicul! Toată viața ta (cel puțin așa crezi!) ai așteptat pe cineva care să-ți facă inima să cânte de fericire. Și iată-l alături de tine și toate gândurile tale sunt ocupate doar de el – un prinț adevărat, deși fără cal alb. Relația voastră evoluează frumos și toți vă percep ca pe o pereche. Da, și tu însuți începi să faci speculații despre viitor.

Dar, foarte adesea, o astfel de relație promițătoare la prima vedere este inițial sortită eșecului. Deci, de ce se întâmplă acest lucru? Psihologii spun că motivul pentru acest lucru – incapacitatea de a distinge dragostea adevărată de infatuarea temporară sau, cu alte cuvinte, de infatuare. Oamenii au prea multe așteptări de la o astfel de relație. Pentru a nu vă confrunta cu dezamăgiri, merită să vă înarmați în prealabil cu anumite cunoștințe.

Diferența dintre Dragoste și Iubire

Cum vă vedeți viitorul împreună? Credeți că vă veți simți mereu bine împreună? Este cu adevărat persoana cu care ești dispus să-ți petreci viața sau pur și simplu ți-e frică să mergi singur în viitor? Aceste întrebări merită o analiză atentă.

Pasiunea care îi cuprinde pe îndrăgostiți pune un asemenea „machiaj” emoțional pe relația lor, încât uneori chiar și o simplă pasiune poate părea un sentiment serios. Cum să nu greșești mergând pe cărările spinoase ale iubirii? Cum să distingem dragostea de îndrăgostire? Pentru a răspunde la aceste întrebări, să definim mai întâi ce înseamnă dragostea și îndrăgostirea.

Iubire – Este…

Este imposibil să dăm o definiție univocă a iubirii, pentru că nu este o știință exactă. Iubirea este un proces dinamic. Acest lucru înseamnă că, în timp, relația se schimbă, crește și capătă nuanțe suplimentare. Iubirea scoate la iveală ce e mai bun din oameni. Ajută în problemele și sarcinile de la locul de muncă, carieră, familie – oamenii iubitori acționează ca o echipă, ajutându-se și sprijinindu-se reciproc, dând dovadă de înțelegere și flexibilitate în relație. Și de aici, relația lor nu face decât să înflorească.

Dinamica iubirii este determinată de schimbul de emoții, de încredere și de aprofundarea relației. Cuplul devine un fel de simbioză – se bucură unul de compania celuilalt, își încredințează unul altuia secrete pe care nu le-ar încredința nimănui altcuiva, depind unul de celălalt și împart povara creșterii copiilor și a îngrijirii părinților lor în vârstă. Îmbătrânesc singuri, dar îmbătrânesc împreună.

Bineînțeles, există și conflicte ocazionale între oameni care se iubesc, uneori foarte grave. Aceasta este viața și pur și simplu nu poate fi altfel – doar în basme totul este întotdeauna liniștit și senin. Și chiar și așa, autorii basmelor nu ne vorbesc despre relațiile de familie ale personajelor lor, preferând să se mulțumească doar cu „au trăit fericiți până la adânci bătrâneți și au murit în aceeași zi”.

Acest lucru este normal – toți oamenii se ceartă periodic, iar cei care se iubesc nu fac excepție. Singura diferență este că un cuplu iubitor depășește cu succes toate conflictele – certurile nu afectează puterea relației lor și atitudinea caldă unul față de celălalt. Bineînțeles, în timp, relația dintre cei doi soți suferă anumite schimbări. Care, apropo, și în mod natural – este imposibil ca după 15 ani de viață împreună să se trateze unul pe celălalt exact la fel ca în primul an. Da, s-ar putea să fie ceva mai puțină adrenalină și pasiune. Dar dacă vorbim de iubirea adevărată, acestea sunt înlocuite de căldură, grijă, respect.

Ce este iubirea

Dar dacă împreună sunt oameni longevivi care se iubesc și nu au crescut în dragoste, în locul pasiunii vor fi iritare, nemulțumire reciprocă, resentimente, conflicte insolubile, adulter. Un astfel de cuplu va înceta mai devreme sau mai târziu să mai existe și aceasta este cea mai bună opțiune. Dacă oamenii care nu se iubesc continuă să trăiască sub același acoperiș, nimeni nu va avea de câștigat.

E Doar O Indrăgostire?

Așadar, totul este mai mult sau mai puțin clar cu dragoste. Dar ce este infatuarea? Când ești îndrăgostit, mai degrabă decât îndrăgostit, te gândești în mod constant și la persoana iubită, iar toate interesele tale sunt concentrate asupra ei. Aveți propria voastră istorie împreună; aceasta poate fi destul de scurtă sau poate dura mult timp. De asemenea, vă place să fiți împreună, visați unul la celălalt și vi se face pielea de găină când vă gândiți la persoana iubită. Pe scurt, imaginea este exact aceeași ca și în cazul iubirii. Atunci cum poți face diferența între dragoste și îndrăgostire, când totul pare atât de asemănător?

Îndrăgostirea, despre care vorbim acum, este un proces static caracterizat de așteptări nerealiste de pasiune fericită, fără creșterea și dezvoltarea pozitivă a unei relații. Nu există încredere totală, nici loialitate, nici angajament, nici reciprocitate.

Îndrăgostirea nu este neapărat preludiul iubirii adevărate. Exemplul bărbaților arată diferența dintre iubire și îndrăgostire. Un bărbat îndrăgostit, dar nu îndrăgostit, se gândește cel mai adesea la obiectul îndrăgostirii sale doar în timpul unei întâlniri sau chiar înainte de aceasta. În restul timpului, gândurile sale sunt preocupate de alte aspecte ale vieții. Un bărbat îndrăgostit, pe de altă parte, se gândește practic la toate problemele vieții pentru binele iubitei sale.

De altfel, această regulă nu se aplică femeilor – în cele mai multe cazuri, în timp ce este îndrăgostit, obiectul adorării nu părăsește mintea unei tinere doamne. Dar nu durează atât de mult – cel mult câteva luni. Și după aceasta tot aceeași schemă – un bărbat pe care ea și-l amintește doar înainte de întâlnirea în sine.

Cum altfel poți face diferența între dragoste și o simplă îndrăgostire? Nu cred că exemplul de mai sus este suficient pentru a ști ce trăiești cu adevărat, pentru că totul este foarte individual. Este mai ușor să pui întrebarea decât să răspunzi la ea, dar putem căuta alte răspunsuri.

Diferența dintre pasiune și dragoste

Să încercăm să ne mai punem câteva întrebări:

 • Această relație scoate la iveală ce e mai bun din voi doi? Când răspundeți, încercați să vă analizați și să vă evaluați pe dumneavoastră, pe partenerul dumneavoastră și relația dumneavoastră, fiți sincer cu dumneavoastră.
 • Ești fericit? (Fii sincer!) Când te trezești, ești entuziasmat de noua zi, de viața în sine?
 • Părinții tăi știu deja despre tine și despre relația ta? Le-ai prezentat părinților tăi prietenul tău? Ți-a făcut cunoștință cu părinții lui?
 • Ești fericit cu viața ta astăzi? Simți că viața ta este mult mai bună acum doar pentru că el a intrat în ea? Aveți speranțe pentru viitor? Vă faceți planuri împreună pentru următorii ani, aveți vise comune?
 • Vă gândiți și vă planificați afacerile ca un cuplu? Trebuie să renunțați la ceva de dragul relației sau țineți cont de visele și dorințele celuilalt?
 • Aveți automat o așteptare implicită că veți petrece weekendul împreună sau doar vă așteptați ca o întâlnire să aibă loc probabil la un moment dat?
 • Vă acceptați unul pe celălalt așa cum sunteți? Nu încercați să vă reeducați unii pe alții, să vă schimbați unii pe alții?

Simțiți Diferența!

După ce ați răspuns la toate întrebările, înfruntați cu curaj faptele. Răspunsurile oneste te vor ajuta să înțelegi diferența dintre dragoste și îndrăgostire. Atunci când ești îndrăgostit, este posibil ca privirea ta să fie atrasă de acea persoană și toate gândurile tale să se învârtă în jurul ei. Este posibil ca întreaga ta lume să se fi redus la o relație cu această persoană. Dar! Încercând să vă gândiți la viitorul vostru împreună, parcă ai avea ochelari pe ochi. Sincer, nici măcar nu încerci să te gândești la viitorul vostru împreună. Iar acest lucru arată că nu sunteți siguri de relația voastră.

Dacă nu vedeți niciun defect la iubitul dvs., este de înțeles. Euforia servește, de asemenea, ca un punct orb în ochii tăi. Dar în acest fel nu reușești să determini dacă ești pregătită să-i suporți defectele, dacă ești pregătită să-l accepți așa cum este – obișnuit, banal, cu ciudățeniile și capriciile lui. Cu toții avem ciudățeniile noastre.

Euforia mai devreme sau mai târziu va trece, și în cazul în care o garanție că nu începe să deranjeze obiceiurile sale? De îndată ce începe reeducarea – asta e! Sfârșitul romantismului! O mulțime de relații s-au destrămat din această cauză. Și când oamenii se iubesc – nu există euforie, ceea ce îi face orbi. Oamenii care se iubesc sunt perfect conștienți de defectele lor, dar se iubesc și se acceptă așa cum sunt. Și nu încearcă să se schimbe unul pe celălalt, pentru că atunci va fi o persoană complet diferită, nu cea pe care au iubit-o până acum!

Euforia este caracteristică perioadei de îndrăgostire. Mulți dintre noi au avut această experiență, mai ales dacă ne amintim de perioada tinereții noastre. Ne-am îndrăgostit de niște băieți complet obișnuiți, care nu ne păreau deloc obișnuiți la momentul respectiv. În retrospectivă, este mai ușor să ne vedem și să ne înțelegem iluziile. La vremea respectivă, nu eram pregătiți să luăm în considerare banalitatea și chiar defectele obiectului admirației noastre secrete.

Gândurile noastre romantice erau pline de fantezii, iar celui ales i se atribuiau trăsături pe care de fapt nu le avea; atunci simțeam infatuare. Îndrăgostirea și îndrăgostirea. Acum că am înțeles acest lucru, nu ar trebui să repetăm greșelile tinereții. Cum a început relația voastră? Fugeai de singurătate? Ai vrut să te simți la fel de bine ca oricine altcineva?

Cum Distingem Dragostea De Indrăgostire Sau De Pasiune
Apoi, există posibilitatea reală ca și astăzi să-i atribuiți alesului dumneavoastră trăsăturile pe care de fapt nu le are, iar sentimentele dumneavoastră să aibă foarte puțin în comun cu obiectul real al îndrăgostirii dumneavoastră. Toate acestea se întâmplă mai mult în mintea ta decât în realitate. Încercând să găsești o scăpare din viața singuratică alături de această persoană, ești deosebit de vulnerabil, pentru că visele tale sunt probabil destinate să se prăbușească la un moment dat.

În cazul în care ești îndrăgostit, toate visele tale sunt capabile să devină realitate. Pentru că ele devin comune. A lua și a da, a face compromisuri și a fi în continuă cooperare – aceasta este ceea ce caracterizează relația de dragoste. Atingerea unor obiective comune și împărtășirea valorilor celuilalt definesc dinamica unei relații de iubire.

Cum Distingem Dragostea De Indrăgostire Sau De Pasiune?

Când suntem îndrăgostiți, avem tendința de a ne idealiza partenerul, de a-i atribui diferite virtuți, abilități și calități pozitive. Totul este frumos în această emoție, cu o singură excepție. Îndrăgostirea este un sentiment de scurtă durată, una dintre proprietățile sale este capacitatea de a se termina rapid. Sau să se transforme în iubire.

Iubirea este diferită de îndrăgostire datorită profunzimii sale. Este un sentiment mai serios și mai stabil. Ne evaluăm partenerul mai obiectiv, îl înțelegem mai bine și, cel mai important, suntem pregătiți să îl acceptăm pe deplin ca pe o persoană care are nu numai virtuți, ci și defecte. Ceea ce trebuie subliniat este acceptarea deplină a celeilalte persoane. Aceasta este principala diferență dintre dragoste și nu doar îndrăgostirea, ci și pasiunea.

Pasiunea este, în primul rând, o atracție de natură sexuală, o chemare a cărnii. O adevărată nebunie care cuprinde atât trupul, cât și sufletul, punând în umbră rațiunea și bunul simț. Dragostea și pasiunea nu au nimic în comun. Relațiile bazate doar pe atracție sexuală nu vor atrage și nu se vor potrivi fiecărei femei.

Sfaturi

 1. Prietenia ar trebui, de asemenea, să aibă o pondere în decizia de a începe o relație. Dacă nu-ți placi cu adevărat partenerul, vei fi nefericit peste 50 de ani.
 2. Trebuie să știți că vor exista obstacole pe parcurs. Dar dacă le iubești cu adevărat, nu vor conta.
 3. Nu căutați pe cineva perfect, nu există oameni perfecți. Singura persoană perfectă este cea care este perfectă pentru TINE.
 4. Nu te aștepta ca partenerul tău să se schimbe pentru tine.
 5. Nu lăsați partenerul să vă schimbe.
 6. Nu vă grăbiți cu nimic, pentru că s-ar putea să vă doară.

Dacă există un conflict între voi, acordați-vă timp și spațiu de gândire după ce v-ați certat. Dacă începeți să puneți o mulțime de întrebări în momentul disputei, este posibil să auziți răspunsuri care nu vă plac. Acest lucru înseamnă că partenerul dumneavoastră poate spune ceva ce nu a vrut să spună deloc.

În concluzie

V-am dat câteva indicii. Iar acum veți putea face diferența între dragoste și îndrăgostire.  Bineînțeles, încercarea de a vă diferenția relația va necesita curaj și curaj. De asemenea, vor necesita maturitate și capacitatea de a face un pas înapoi pentru a examina imaginea de ansamblu. Ca urmare, vei căpăta mai multă încredere și vei face un pas încrezător spre dragoste.

Iubiți și fiți iubiți!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Totul Simplu