Alimentatia Mamei Dupa Nastere

Ce mananca mama cand alapteaza?În primul rând, aș dori să înțeleg de ce o femeie care alăptează copilul ei, ar trebui să acorde o atenție deosebită la alimentația sa. Să începem cu motivele evidente.

Sarcina si nașterea – e un test serios pentru corpul femeii, astfel încât în perioada postpartum corpul ei are nevoie de restaurare de substanțe care au fost folosite pentru sarcină și nașterea copilului.

În al doilea rând, copilul, chiar dacă el nu mai este legat direct cu mama sa continuă să mănânce ceea ce produce corpul ei – laptele matern. Elementele conținut in lapte este produs de celulele glandei mamare. Acesta utilizează elementele nutritive care sunt prezente în sângele mamei.

În sânge, ele vin din intestin. În consecință, putem spune că toate produsele care alcătuiesc meniul de mama într-o formă sau alta sunt prezente în laptele matern. Acest lucru înseamnă că aceste produse trebuie să fie în cantitate și calitate corespunzătoare, pentru a asigura creșterea și dezvoltarea normală a copilului.

În al treilea rând, în zilele noastre mama suferă adesea de diferite tipuri de boli alergice, tulburări ale tractului gastrointestinal, inclusiv apărut în legătură cu sarcina, preeclampsie, și toate aceste condiții conduc la faptul că bariera funcției normală a intestinului variază și unele antigene (substanțe care produc reacții alergice), care sunt în mod normal recoltate din organism se absorb in sânge si, prin urmare, în laptele matern.

Având în vedere toate considerațiile de mai sus, și de a face recomandări cu privire la mamele care alăptează.

Ce nu se poate manca?

Toate femeile, care alăptează, indiferent de starea de sănătate, alergii, etc., nu se recomanda:

  1. Consumul de alcool (inclusiv bere), fumatul (alcool si nicotina au un efect toxic asupra copilului);
  2. Mâncarea alimentelor care sunt alergeni „notorii”, și acestea includ: ciocolată, raci, crabi, macrou;
  3. Consumul de ceai tare și cafea, un stimulent care acționează asupra sistemului nervos al copilului;
  4. Utilizarea in mâncare ceapa, usturoi (miros specific puternic a acestor produse poate ca sa nui placa copilului).

In plus, femeile sănătoase trebuie să fie limitate, iar femeile care suferă de boli alergice, boli ale tractului gastro-intestinal și au suportat gestoză târzie.

Elimina din dieta ta pentru un timp când alăptezi copilul următoarele produse:

  1. Citrus, căpșuni, zmeură, fructe tropicale (mango, avocado, papaya, etc..), lapte, ouă, miere, nuci și zahăr, specii de pește (acele produse care sunt utilizate în cantități mari, poate provoca la copil o alergie);
  2. Produsele care conțin o cantitate semnificativă de conservanți artificiali și coloranți (de exemplu, băuturi răcoritoare, produse de patiserie, etc..)
  3. Afumat, conserve, maioneză;
  4. Pâine neagra, fasole și struguri (poate duce la creșterea de gaze în intestin la copil, mai ales în primele trei luni de viața);
  5. Slanina și carnea grasa (aceste produse conțin o cantitate mare de așa-numite acizi grași saturați, care sunt nocive pentru sănătate și prost digerate de tractul gastro-intestinal).

Ce poți sa mănânci după naștere?

Ne grăbim să liniștim pe cei care iam speriat, „severe” restricții enumerate mai sus: în ciuda tuturor acestor restricții, există o gamă destul de largă de produse care o mama care alăptează poate și ar trebui să includă în dieta sa.

Mama care alăptează poate manca:

Produse lactate

  • Produse lactate (iaurt, acru, bifidokefir, iaurt fără adaos de fructe) – până la 600-800 ml pe zi;
  • Lapte – nu mai mult de 200 ml pe zi (mai bine să-l folosiți pentru a găti diverse feluri de mâncare – cereale, piure de cartofi, etc.);
  • Brânza de vaci și brânză moale.

Vreau să atrag atenția asupra faptului că produsele lactate cu grăsime este recomandat de 2,5% – adică că foarte gras nu se poate de mâncat, dar si produsele de zero grăsimi mamei care alăptează nu se potrivește. Optimal grăsimea brânzei de vaci – 5-9%.

Carnea și peștele

  • Carnea slaba de vita;
  • Carnea slaba de porc;
  • Epure;
  • Pasăre;
  • Pește – toate tipurile de peste de râu și de mare, altele decât cele menționate în prima listă.

Grăsimile

  • Unt;
  • Margarină, cu soiuri de smântână (limitat);
  • Uleiuri vegetale (toate tipurile).

Orice cereale, pâine – mai bine cu tarate. Produse de cofetărie – biscuit uscați, crecher, bezele, jeleu. Legume și fructe, cu excepția celor menționate în prima listă.

Băuturi

  • Ceai (destul de slab negru și verde)
  • Ceaiuri din plante cu oregano, menta, cimbru (aceste plante stimulează producerea de lapte);
  • Cafea slabă;
  • Compoturi;
  • Băuturi din fructe;
  • Apă minerală fara gaze.

Valoarea totală a lichidului trebuie să fie de 1,5-2 litri pe zi (în primele trei zile după naștere – perioada de stabilire a lactației – se recomandă să se limiteze cantitatea de aportul de lichide pina la 1 litru pe zi).

Ce trebuie să adaugi in alimentația ta?

Exista produse specializate pentru mamele care alăptează. Acestea includ:

  1. Băuturi si sucuri pentru femeile gravide și mamele care alăptează;
  2. Ceaiuri pentru gravide si care alăptează;
  3. Terciuri care se gătesc rapid pentru gravide si care alăptează;
  4. Suplimente uscat proteino-vitamino-minerale pentru mamele care alăptează;
  5. Vitamine pentru femei însărcinate și care alăptează.

Toate aceste produse măresc lactația compensiaza deficiențele de vitamine și minerale, iar unele – și proteine​​.

Dieta pe luni

În cazul mamelor care alăptează sa schimbe alimentația în funcție de vârsta copilului? Am menționat deja că în primele trei zile după naștere, este de dorit să se limiteze cantitatea de aportul de lichide. De asemenea, se recomandă dieta lacto-vegetarian. Apoi, aproximativ trei luni până când copilul este deosebit de vulnerabil la colici, ar trebui să se abțină de la mâncare, flatulență (a se vedea mai sus).

Calitatea și cantitatea de lapte matern

De multe ori există o întrebare cu privire la calitatea laptelui matern. Trebuie să spun că decidă fără echivoc dacă există suficientă în laptele copilului mamei are nevoie de substanțe nutritive esențiale, vitamine si minerale, pot fi furnizate numai de analiză chimică a laptelui.

Conținutul de proteine ​​din laptele uman este practic independent de cantitatea de proteine ​​consumate de mamă, dar conținutul de grăsime, vitamine si minerale poate varia de fapt, în funcție de dieta mamei. De aceea, ar trebui să fie evitate scăzut de grăsimi și mai ales alimente grase și asigurați-vă că pentru a lua multi vitamine și minerale complexe.

Cantitatea de lapte este determinată în mare măsură de predispoziție genetica decât cu dieta. Cu toate acestea, cu un deficit de lapte ar trebui să acorde atenție în primul rând la cantitatea de lichide care o bei (pur și simplu nu poate fi suficient), și să includă în dieta dumneavoastră produse specializate pentru mamele care alăptează, în creștere lactației.

Ele sunt destul de eficiente și ajuta să facă față cu hipogalactiei (lipsa de lapte). Atunci când se recomandă o cantitate excesivă de lapte pentru a limita aportul de lichide, iar în cazul în care nu funcționează și este o mulțime de lapte – cel mai bine este să consulți un medic.

Cum de a evita neplăcerile?

În timpul alăptării, în special în cazul în care mama suferă de alergii sau boli ale tractului gastro-intestinal, este util de condus un „jurnal alimentar”, observând o apariție în dieta de noi produse. Produse noi ar trebui să fie administrate singur și în cantități mici.

În cazul în care la copil timp de trei zile nu apare erupții pe piele, nu se observă încălcări ale tractului gastro-intestinal nu se schimbă la somn și comportament (de exemplu, copilul nu are o durere de burtă), apoi copilul suporta în mod normal inovație în dieta mamei.

În schimb, dacă un copil are o erupție cutanata, o încălcare a scaunului, anxietate (asociat de obicei cu colici intestinale), trebuie sa te gândești, nu ar putea fi alergene unele dintre aceste produse care mama a mâncat în ultimele trei zile.

Acum, multe cursuri de pregătire pentru naștere, „vindecători”, și chiar, din păcate, unele cărți „inteligente” recomandă abandonarea complete de utilizarea a cărnii în timpul sarcinii și alăptării. Ne-as dori să subliniez că o astfel de dieta poate duce la dezvoltarea de anemie la copil – adică organele și țesuturi sale încep să sufere din cauza lipsei de oxigen, ceea ce înseamnă că se dezvoltă mai rău și rămâne in urmă în dezvoltare.

Refuzul de carne – un aliment de bază și principalele surse de proteine​​, fier si vitamina B12 – un impact negativ asupra stării de sănătate a mamei care alăptează (și gravide!) femei, și, prin urmare – și starea de sănătate a copilului. Prin urmare, aderarea oarba la astfel de orientări este inacceptabila.

În cazul în care vegetarianismul este pentru tine – principiul vital pe care nu vrei să faci un compromis în nici un caz, perioada de alăptare ar trebui să fie foarte atent si să urmezi aportul de fier si vitamina B12. Numaidecât consultate cu medicul dumneavoastră – el va recomanda un regim alimentar adecvat și complexe de vitamine esențiale.

Recomandări!

În concluzie, vreau să spun: nervozitate constanta, mamelor care alăptează ipohondrie poate fi un factor mult mai dăunătoare decât hrana „greșita”. În cazul în care copilul dumneavoastră nu are încă o lună, care conduce la probleme in timpul alăptării sunt susceptibile de a avea mai puțin de a face cu gastronomic „crime” mamei, dar cu dificultățile obiective ale perioadei de adaptare.

Până la trei luni pe copii adesea ii deranjează colici intestinale, care, de asemenea, apare adesea ca o consecință a imaturității tractului gastro-intestinal, și nu de meniu adaptate corespunzător. Ascultați sfaturile experților și … a ta „voce interioară” – instinctul matern rareori eșuează.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Totul Simplu