Sunătoarea, pojarniță – proprietăți utile

PojarnițăDenumirea în limba latină: Hypericum perforatum.

Familia: Hypericaceae.

Denumirea populară: Este cunoscută în limbaj comun – sunătoare, pojarniță, drobișor, zburătoare, fălcățea, harnică, închegătoare, merișor, pojar, pojarnică, sunaică, șerlai, fălcățea, barba-lupului, buruiană-de-năduf, crucea-voinicului, floare-de-năduf, floare-galbenă, iarba-crucii, iarba-lui-Sfântul-Ioan, iarba-sângelui, iarba-spaimei, iarba-spaimei, iarba-spurcății, osul-iepurelui, sovârf-galben, lujerică, sovârvariță, sulițică, brâncuță-de-pisică, trifoi-căpresc.

Descrierea botanică

Sunătoare – 25-40 cm în înălțime. În partea de sus a ramurilor stem abundent. Frunze opuse, eliptic sau oval, până la 1.5-3 cm lungime, întreaga, ne puhave, cu puncte translucide de glande de ulei. Flori galben-auriu sunt colectate în inflorescență. Planta lecuitoare sunătoare are trei caracteristici neobișnuite care să faciliteze identificarea acestuia.

În primul rând, ea are o tulpina diedru, care este foarte rar printre plante, plante medicinale sunt, de obicei rotunde sau tijă patrulateră.

În al doilea rând, dacă te uiți la frunzele tinere împotriva luminii, apoi pe ele se văd puncte mici luminoase, ca când planta e bortelită. Acestea sunt locuri cu glande de lumină secrete – un amestec de uleiuri esențiale și rășini.

În al treilea rând, flori galbene, dacă le frecați între degete, se schimbă culoarea în roșu. Sunătoarea înflorește din iulie până în septembrie. Lecuitoarea planta Sf. Ioan este foarte răspândită în Ucraina. Creste de-a lungul marginii drumurilor, terasamente, pustietate și luminișuri de pădure, desișuri.

Colectare și pregătirea

Sunătoarea sunt colectate atunci când este complet înflorit. Se taie aproape de sol, legat în mănunchiuri și se usucă într-un loc la aer umbrit.

Substanțele active a sunătoarei: ulei esențial, flavonoide (rutina, quercitrin, hyperoside), rășini, taninuri. Totuși, ingredientul activ principal – hipericina, care se mai numește giperikumrotom. Merită o mențiune și flobafeny.

Proprietăți și aplicații utile

Componente ale Hypericum, în toate elementele sale excita activitatea digestivă (și biliare) și tonul de circulația sângelui. Hipericina are un efect ușor sedativ, afectează depresia, in special cele asociate cu menopauza.

În tratamentul cu sunătoare peste 4-6 săptămâni, puteți vedea o îmbunătățire clară în stare mentală. Prin urmare, sunătoare pot fi considerate ca plantă antidepresiv. Cu toate acestea nu funcționează atât de mult încât acestea ar putea trata acestea, depresiei endogenă, în special climaterică.

Cu toate acestea, așa numita depresie simptomatică și reactivă pojarnița poate înlocui în mare măsură metodele chimicale. Distonie vegetativă poate fi folosită ca o completare la alte măsuri. Este interesant că tratament cu Sf. Ioan tratează și ne reținerea de urină noaptea. Acest lucru este destul de ușor de înțeles, ca incontinenta are adesea bază într-o stare de depresie de spirit.

Rețeta de ceai din planta de pojarniță:

2 lingurițe cu vârf de planta Sf. Ioan toarnă 1/4 litru de apă și se încălzește până la fierbere. După câteva minute se strecoară. Dozare: 2-3 câni de ceai pe zi.

Tratamentul cu acest ceai de plante ar trebui să fie efectuat sistematic timp de câteva săptămâni. Pentru ca sunătoarea crește sensibilitatea în timpul tratamentului ar trebui să fie posibil pentru a evita lumina directă a soarelui.

Pentru uz extern este mai bine să folosiți ulei de sunătoare. Este folosit cu succes ca un reumatism masaj pentru durerile de spate, vindecarea rănilor, dureri de tendoane de relief de tracțiune, cu hemoragii și zona zoster.

Sistemul de sănătate a Germaniei citează ca dovadă pentru a fi utilizate sub formă de ceai din plante doar anxietatea nervoasă și insomnie, și dispepsie, pentru ulei – ca un agent extern – dureri musculare (mialgie), răni și arsuri.

Rețeta de ulei din sunătoare:

Pentru 1/2 litru de ulei trebuie să luați 25 de grame de materii prime. Proaspete, numai ce înflorite florile le zdrobiți sau delicat frecați. Apoi adăugați 500 g de ulei de măsline se amestecă și se toarnă în flacon alb de sticlă larg, care de la început se lasă descoperită.

Într-un loc cald amestecul bântuie (din când în când se agită). Când peste 3 – 5 zile de fermentație este terminată, sticla se închide și se păstrează la soare, atâta timp cât conținutul nu va fi de culoare roșie aprins – aproximativ peste 6 săptămâni.

Uleiul este apoi separat de stratul apos și se păstrează într-o sticlă bine închisă. Ulei de sunătoare poate fi folosit și în interior (câte 1 lingurița de 2 ori pe zi), ca un colagog ușor sau pentru a calma nervii ale stomacului.

Utilizarea în medicina tradiționala

In medicina populara, precum si în cea oficială, sunătoare este utilizată în principal pentru tratamentul rănilor și tratamentul durerilor, apoi tratamentul bolilor de plămâni, stomac, intestine și vezicii biliare, cu diaree și tulburări neurologice. Folosesc în cantități egale și ceai, și ulei, și alcoolic (tinctura), care este folosit pentru dezinfectarea rănilor.

Rețeta tincturi din sunătoare: 10g ierburi uscate se toarnă 50 g 70% alcool și să insiste 10 zile. După stoarcere tinctura este gata de utilizare.

Efecte secundare

Pe lângă faptul că sunătoare crește sensibilitatea la lumină – și, prin urmare, în tratamentul de ceai de plante sau ulei ar trebui să evite lumina directă a soarelui – la dozajul corect, fără efecte secundare nu este cunoscută. Chiar și în cazul utilizării prelungite de sunătoare este bine tolerat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Totul Simplu