Cum Sa Faci Sapun De Casa

Dragi cititori, cred că veți fi de acord că este plăcut să vă răsfățați cu ceva atât de plăcut și parfumat precum cosmeticele naturale, de înaltă calitate. Și cum poate să vă mulțumească săpunul obișnuit, obișnuit! De ce trebuie să fie ceva obișnuit? Și o putem face cu atât mai specială dacă o facem noi înșine acasă.

Fabricarea săpunului la domiciliu este o activitate fascinantă și plină de satisfacții. Este o abordare individuală a îngrijirii sănătoasă a pielii, un cadou original, un fel de câștig. Săpunul făcut manual are ingrediente naturale, combină procedurile de curățare cu îngrijirea pielii.

Sapun De Casa

A face săpun cu propriile mâini nu este dificil, dar, ca în orice lucru, există subtilități. Pentru a evita dezamăgirea, săpunarul începător ar trebui să aprofundeze în prealabil unele dintre nuanțele procesului pentru a explora diferite versiuni ale detergentului.

Avantajele Si Dezavantajele Fabricării Săpunului

Fabricarea săpunului la domiciliu pentru producătorii de săpun începători este atractivă datorită unui număr de avantaje:

  • investiții minime pentru achiziționarea de echipamente ieftine;
  • tehnologie accesibilă pentru realizarea produsului;
  • oportunitatea de a se bucura de procesul creativ;
  • capacitatea de a crea produse ecologice și naturale, care sunt unice în conținut și formă;
  • cerc nelimitat de consumatori ai produsului finit (adulți și copii, bărbați și femei de orice profesie și statut social);
  • posibilitatea de a experimenta, de a crea ceva nou;
  • probabilitatea de a obține venituri din vânzarea produselor lor;
  • lipsa de concurență datorită unicității fiecărui produs.

Dezavantajele fabricării săpunului la domiciliu:

  • necesitatea de a investi resurse proprii în etapa inițială a activității;
  • căutarea de piețe de desfacere și cumpărători;
  • riscul de alergii (fabricarea săpunului presupune lucrul cu uleiuri esențiale, elemente chimice, deci nu este potrivit pentru persoanele cu mucoase și piele sensibile).

Materiale Si Consumabile

Fabricarea săpunului la domiciliu pentru începători în stadiul inițial de lucru implică costul materialelor, aparatelor și instrumentelor. Alegerea depinde de tehnologia utilizată pentru fabricarea produsului.

Baza

Următoarele materiale pot fi folosite ca bază pentru săpun:

  1. Amestec preparat de unul singur (metoda cea mai consumatoare de timp, care necesită respectarea normelor de siguranță și cunoștințe de chimie);
  2. Producția fabricii de bază de săpun;
  3. Săpun pentru copii fără miros;
  4. Resturi de săpun postconsumator (cea mai economică metodă).

Bazele de la diferiți producători diferă printr-o serie de caracteristici:

  • costul;
  • duritate;
  • rapiditatea răcirii;
  • gradul de naturalețe (elementele de bază complet naturale există pentru a crea un produs sigur pentru mediu).

Majoritatea bazelor vândute în magazinele de specialitate sunt glicerinice, fără alcalii în compoziția lor, ceea ce se compară favorabil cu săpunurile finite făcute în fabrică. Baza de glicerină este mai moale pe piele și formează multă spumă.

Baza de săpun englezesc este de înaltă calitate, dar este scumpă și se întărește foarte repede după topire, astfel încât este inferioară în popularitate față de materiile prime obișnuite. În plus, pe piață există baze de săpun din Belarus, Germania, China și Bulgaria.

Marcajul „fără SLS” de pe materiile prime garantează absența în acestea a agenților tensioactivi, care se disting prin impactul lor negativ asupra pielii și a membranelor mucoase.

Există 4 tipuri de baze de săpun.

Baze solide de săpun

Cele mai populare sunt bazele clasice albe (inclusiv cele mate) și transparente. Baza albă conține pigmentul dioxid de titan. Dacă este necesar, acesta poate fi achiziționat separat pentru a crea săpun alb din săpun transparent.

Baza transparentă vă permite să creați săpun în culori strălucitoare, iar baza albă va da oricărui colorant un ton pastel. De asemenea, la bazele solide se pot adăuga uleiuri vegetale, lapte (de capră sau de vacă) și unt de mango. Există, de asemenea, baze disponibile în comerț fabricate numai din materii prime naturale.

Săpun cu vârtejuri

Bazele sunt vâscoase atunci când sunt încălzite, fără a se transforma în lichid. Datorită acestei proprietăți, este posibil să se facă săpun cu modele și incluziuni unice.

Baza moale

Se utilizează pentru săpunuri de spălare și săpunuri moi (un produs plăcut, asemănător cu înghețata).

Baza lichidă

Gata de utilizare în casă și ca bază pentru crearea de noi produse de igienă.

Cum Sa Faci Sapun De Casa

Deosebit de populară este baza Liquid Crystal Concentrate din Anglia. Nu poate fi utilizat în forma sa pură din cauza concentrațiilor ridicate de substanțe active din compoziția sa.

Fabricarea săpunului de la zero de unul singur necesită mult timp și este dăunătoare din cauza alcalinelor caustice, săpunarii începători în casă ar trebui să folosească de preferință baze de săpun gata preparate.

Pentru a face un săpun transparent, aveți nevoie de o bază transparentă, pentru fabricarea unui produs mat, trebuie să alegeți o bază mată.

Dacă baza este selectată ca bază de săpun pentru copii, ar trebui să cumpărați versiuni fără parfum, deoarece va fi imposibil să scăpați de aroma sa originală.

Pentru a vă face propria bază de săpun, veți avea nevoie de trei ingrediente:

  • o bază alcalină;
  • lichidele (preparate din plante, lapte, apă purificată);
  • uleiuri speciale de saponificare.

Soda caustică este o necesitate pentru fabricarea săpunului dur. Alkali asigură saponificarea grăsimii, în acest caz – uleiul de bază (orice ulei vegetal, în cazuri rare – grăsime de porc).

Lichidul este necesar pentru a dizolva în prealabil leșia și pentru a o pregăti pentru amestecarea cu grăsimea. Dacă se folosește lapte sau decocturi de plante utile ca lichid, săpunul finit va deveni util, va căpăta o culoare și un miros natural.

Uleiuri De Bază

Uleiurile de bază îmbogățesc săpunurile, conferindu-le proprietățile necesare (hidratare, înmuiere, hrănire pielii). Săpunul fără uleiuri de bază va usca pielea, o va face să se simtă uscată, va provoca crăpături și descuamări. Pentru îmbogățire puteți adăuga și smântână, lapte de corp, lapte fiert și frișcă.

Principalul lucru este să nu exagerați, altfel săpunul nu va face spumă în mod corespunzător.

Cele mai frecvent utilizate uleiuri de bază sunt

  1. Pentru mâini: unt de cacao, ulei de măsline, ulei de palmier, ulei de nucă și ulei de jojoba;
  2. Pentru pielea normală: unt de cacao și ulei de avocado, ulei de măsline și ulei de migdale;
  3. Pentru tenul uscat: ulei de onagra, ulei de germeni de grâu, ulei de trandafir, ulei de avocado, ulei de migdale, ulei de ricin;
  4. Pentru pielea grasă: uleiuri de piersici și de sâmburi de caise, uleiuri de migdale dulci și de alune;
  5. Pentru zonele problematice ale pielii de pe față: ulei de cătină de mare sau ulei de măsline;
  6. Pentru corp: ulei de susan, de migdale, de cacao sau de măsline.

Uleiurile sunt adesea alese în funcție de efectul lor asupra pielii:

  1. Pentru estomparea – ulei de geranium care netezește ridurile;
  2. Pentru uscăciune – ulei de mentă;
  3. Pentru îmbogățirea cu vitamine – ulei de ienupăr;
  4. Pentru pielea aspră și uscată – ulei de lanolină;
  5. Pentru combaterea celulitei și fermitate – ulei de portocale, ulei de lufă, ulei de alge combinate cu chipsuri de cafea măcinată.

Sapun natural

Uleiuri Esențiale

Uleiurile esențiale sunt folosite pentru a da săpunului de casă un parfum plăcut. În schimb, se folosesc arome de cofetărie și cosmetice, cafea, ciocolată, miere, coji de fructe uscate și părți de flori uscate. Dezavantajul uleiurilor esențiale este că acestea se deteriorează rapid. Prin urmare, acestea sunt adăugate în săpun la sfârșitul gătitului.

Alegerea unui anumit ulei depinde de efectul terapeutic dorit. De exemplu, lavanda ameliorează durerile de cap și are un efect calmant; uleiul de iasomie revigorează și îmbunătățește starea de spirit; uleiul de arbore de ceai este eficient împotriva bacteriilor.

Puteți alege materia primă potrivită în funcție de tipul de săpun pe care doriți să îl folosiți:

  1. Orice ulei esențial poate fi folosit pentru mâini.
  2. Pentru pielea normală a feței, uleiurile de mușețel, iasomie, geraniu și lavandă sunt cele mai potrivite.
  3. Uleiurile esențiale de lavandă, mentă, iasomie și palmarosa sunt potrivite pentru pielea uscată.
  4. Uleiurile de lămâie, rozmarin, chiparos și geraniu pot ajuta la reducerea grăsimii pielii.
  5. Uleiurile esențiale de eucalipt, arbore de ceai, ienupăr, lemn de santal și brad sunt eficiente în combaterea problemelor de piele.
  6. Uleiul de arbore de ceai, uleiul de eucalipt, precum și uleiurile de portocale și de grapefruit sunt utile pentru organism.

Coloranți

Coloranții pot fi folosiți pentru a vă colora săpunul de casă în nuanța dorită.

Principalele caracteristici ale utilizării pigmenților coloranți sunt:

  • bazele transparente produc culori intense, iar bazele albe culori moi și mute (excepție fac coloranții neon);
  • se pot amesteca mai multe culori pentru a obține nuanța dorită.

Toți coloranții se împart în coloranți alimentari și pigmenți.

Coloranții alimentari lasă săpunul limpede, nu adaugă turbiditate la baza acestuia și îl vopsesc în nuanțe bogate și strălucitoare. Cu toate acestea, nu este posibil să se creeze săpun multicolor cu ajutorul lor, deoarece culorile sunt ușor de transferat în alte straturi.

Acestea sunt disponibile sub formă de pulberi, geluri și uleiuri. Acestea sunt foarte concentrate. Dozajul de colorant alimentar: 1 până la 5 picături pentru 100 g de bază.

Coloranții lichizi sunt mai ușor de utilizat. Acestea se împart în culori clasice și neon (nuanțe mai saturate și mai strălucitoare). Pigmentul neon vă permite să obțineți un săpun strălucitor chiar și cu o bază de săpun alb mat. Dezavantajul pigmenților lichizi este că aceștia tulbură bazele. Dozajul de pigmenți lichizi este de 5 până la 7 picături la 100 g de baze.

Coloranții preparați vânduți în magazinele specializate vor face săpunul mai strălucitor decât omologii săi naturali.

Cu toate acestea, coloranții naturali sunt mai siguri:

  1. Pentru săpunul roșu, aveți nevoie de piper roșu sau de pudră roșie de lemn de santal.
  2. Verdele se obține prin adăugarea în săpun a clorofiliptului (ușor de procurat la farmacie) sau a ierburilor uscate.
  3. Pentru a da produsului o culoare portocalie, se poate folosi pudră de turmeric.
  4. Ciocolata, cafeaua sau scorțișoara trebuie adăugate în săpun pentru o notă maronie.

Pigmenții sunt mai populari datorită versatilității lor și gamei largi de culori. Principalul avantaj al coloranților artificiali este că nu există migrație de culoare atunci când se realizează un produs multicolor.

Retete de sapun natural

Pigmenții uscați sunt reprezentați de pulberi. Nu sunt potrivite pentru fabricarea săpunului, deoarece se depun adesea în săpun fără a se dizolva. Acestea pot fi utilizate numai dacă baza de săpun este preparată singură, deoarece un astfel de colorant nu corodează leșia. De asemenea, acestea fac ca bazele transparente să fie tulburi.

Pentru 100 g de săpun aveți nevoie de 1/3 linguriță de pigment uscat, preamestecat cu alcool, ulei sau glicerină.

Pigmentul perlat este disponibil sub formă de pulbere. Nu trebuie amestecat cu nimic înainte de utilizare. Pearlescent poate fi folosit numai pe o bază de săpun transparentă, deoarece nu va fi vizibil pe o suprafață albă. Este adesea folosit pentru a decora săpunul finit cu degetele sau perii. De asemenea, aceasta poate să diminueze transparența săpunului. Pentru 100 g de materie primă, este nevoie de 1/3 până la 1/2 linguriță de pigment.

Pigmenții «Zenikolor», disponibili sub formă de pastă, sunt de înaltă calitate. Acestea nu pătrund în diferitele straturi de săpun și își păstrează transparența.

Dioxidul de titan standard, un pigment alb, permite ca bazele transparente să fie transformate în mat, dacă este necesar. De asemenea, este necesar pentru a face o bază albă pentru rotițe. La 100 g de bază de săpun, se ia 1/3 linguriță de dioxid de titan amestecat cu ulei, alcool sau glicerină.

Decorații Decorative Si Aditivi Utili

În scop decorativ, săpunurile sunt folosite în săpun:

  • sclipici multicolore de mari dimensiuni adăugate la săpunurile transparente;
  • pigment cu o culoare strălucitoare, folosit atât pentru a colora săpunul, cât și pentru a-l decora după confecționare;
  • imagini solubile în apă (pentru prepararea săpunului cu desene și inscripții);
  • flori și plante uscate;
  • foi de textură (pentru a crea desene cu modele și reliefuri pe suprafața săpunului).

De asemenea, săpunul este completat cu ingrediente de îngrijire care îi conferă anumite proprietăți:

  • pentru a face săpun de scrub: fulgi de ovăz, semințe de mac, ierburi zdrobite, zahăr, miez de coji de nucă, cafea măcinată sau boabe de cafea;
  • cu efect medicinal: părți de plante și ierburi medicinale;
  • pentru efect tonifiant: coajă de fructe, miere;
  • pentru îngrijirea pielii moi: lapte pentru piele, creme, smântână, lapte, tinctură de propolis;
  • pentru hrănire și hidratare: ulei vegetal, miere, ceai de plante, glicerină.

Este recomandabil să alegeți ingredientele în funcție de tipul de piele:

  1. Lanolina, ceara și glicerina sunt bune pentru piele.
  2. Argila cosmetică, cafeaua zdrobită și ierburile, laptele pot ajuta la menținerea sănătății pielii normale a feței.
  3. Laptele, glicerina, argila cosmetică și decocturile din plante pot ajuta la reducerea pielii uscate.
  4. Cărbunele activat, argila cosmetică, alcoolul camforic, extractele de calendula, mușețel, propolis vor reduce grăsimea pielii grase a feței.
  5. Argila cosmetică, frunzele de eucalipt, cărbunele activat, decocturile din plante pot reduce erupțiile cutanate.
  6. Cafeaua măcinată, sarea de mare, argila, mierea și gudronul pot susține frumusețea pielii.

Forme De Turnare Si Alcool

Alcoolul medicinal este adesea utilizat pentru a îmbunătăți aspectul săpunului: împiedică formarea bulelor de aer la suprafața produsului și ajută la legarea straturilor de săpun colorat. În acest scop, se pulverizează pe săpun după ce se toarnă pe matrițe.

Fabricarea săpunului la domiciliu este imposibilă pentru începători și pentru cei cu experiență fără instrumentele potrivite:

  • oale emailate și din oțel;
  • vase pentru topirea bazelor de săpun;
  • recipiente din plastic și sticlă pentru cuptorul cu microunde;
  • linguri;
  • bateți;
  • borcane de măsurare;
  • un cântar electronic de bucătărie;
  • un mic pistol de pulverizare cu alcool;
  • matrițe de săpun.

Matrițele pot fi utilizate ca:

  • matrițe speciale pentru săpun;
  • forme de silicon pentru coacere;
  • matrițe din plastic pentru locuri de joacă;
  • recipiente din plastic pentru produse lactate fermentate;
  • recipiente mici din plastic elastic.

Fabricarea săpunului

Matrițele flexibile din silicon sunt cele mai convenabile, deoarece permit scoaterea mai ușoară a săpunului întărit. Recipientele și uneltele utilizate pentru fabricarea săpunului nu trebuie folosite pentru gătit.

Sfaturi Si Trucuri Generale

Sfaturi pentru săpunarul de casă:

  1. Când începeți să faceți săpun, trebuie să pregătiți toate ingredientele și instrumentele: produsul se întărește rapid și trebuie să lucrați repede.
  2. Coloranții, aditivii, aromele trebuie să fie selectate înainte de fabricare, nu în timpul procesului în sine.
  3. Pigmenții și parfumurile trebuie folosite cât mai puțin posibil pentru a nu obține un săpun cu miros prea puternic sau pentru vopsirea corpului.
  4. Săpunul pentru copii se va topi mai repede dacă i se adaugă zahăr sau miere.
  5. Puteți îndepărta bulele de aer de pe suprafața produsului pulverizând alcool peste el.
  6. 1 linguriță de glicerină adăugată la 100 g de bază de săpun va elimina fragilitatea excesivă a săpunului.
  7. Este recomandabil să ungeți formele cu ulei: astfel va fi mai ușor să scoateți săpunul din ele.
  8. Dacă produsul este prea moale, este posibil să doriți să adăugați mai puțin lichid data viitoare când preparați săpunul.
  9. Săpunul poate fi tăiat cu ușurință cu orice cuțit, folosit în prealabil în apă caldă și uscat.

Modul Rapid De A Face Săpun

Cum să-ți faci propriul săpun manual acasă – pentru începători, cel mai bine este să exersezi cu cele mai ușoare rețete: în acest fel poți înțelege tehnologia implicată și modul de lucru.

Rețetă:

  1. Bazele tocate fin se topesc la topit în baie de apă.
  2. Se adaugă 3 lingurițe de ulei de bază la 100 g de produs în masa lichidă fierbinte.
  3. Apoi se adaugă lapte la masă pentru a crea consistența unei smântâni groase.
  4. După ce amestecul s-a topit complet, se ia de pe foc. Se adaugă ulei esențial (2-3 picături), 1 linguriță de glicerină, pigmenți, arome, ingrediente utile.
  5. După adăugarea tuturor componentelor, se toarnă săpunul în forme, se tratează cu alcool și se lasă până când masa se întărește.
  6. După 2 zile, săpunul se întărește. După 2 zile, săpunul se întărește și poate fi despachetat și utilizat.

Săpun de miere

Ingredientele:

  • baza (mată sau albă) – 100g;
  • miere lichidă – 2 linguri;
  • aromă de miere – 5 picături;
  • colorant galben – 3 picături.

Pregătirea:

  1. Baza zdrobită trebuie topită.
  2. După topire, pigmentul se adaugă la bază.
  3. Apoi se răcește puțin produsul și se toarnă mierea și aromatizantul. Nu le adăugați în amestecul fierbinte pentru a-și păstra proprietățile utile.
  4. Se toarnă rapid amestecul într-un recipient. Se polimerizează produsul în 1 oră.

Săpun de cocos

Componente:

  • bază de săpun – 125g;
  • ulei de cocos – 1 linguriță;
  • fulgi de nucă de cocos – 12g;
  • ulei de migdale – 7-8g;
  • zahăr – ¾ linguriță;
  • ulei esențial de lavandă – 3 picături.

Pentru acest produs se folosesc numai ingrediente albe, astfel încât să existe o asemănare exterioară cu nuca de cocos.

Pregătirea:

  1. Se topește baza de săpun măcinat.
  2. Se toarnă uleiul de cocos în amestecul topit.
  3. Adăugați în amestec uleiul de migdale, uleiul esențial și uleiul de cocos.
  4. La sfârșitul procesului se adaugă zahărul, iar amestecul se amestecă rapid și se toarnă în forme.
  5. Săpunul turnat se întărește în 3 ore, după care este gata de utilizare.

Ciocolată

Componente:

  • bază – 100g;
  • cafea măcinată (nu fiartă) – 1 linguriță;
  • cacao sau ciocolată – 1 linguriță;
  • lapte – 1 linguriță;
  • ulei de avocado – 3 sau 4 picături;
  • arome – după dorință.

Săpunul va fi în trei straturi: fiecare strat trebuie turnat separat. Primul strat va fi de cafea, al doilea de ciocolată, iar al treilea cu lapte. Matrița pentru turnare ar trebui să fie simplă – sub forma unui cerc, pătrat, triunghi.

Pregătirea:

  1. Se topește baza într-o baie de apă.
  2. Se adaugă untul și se amestecă până la omogenizare.
  3. Se împarte lichidul obținut în trei părți egale, turnându-l în recipiente separate.
  4. În primul bol (stratul inferior de săpun), se toarnă cafeaua, se adaugă aroma de cafea sau de vanilie. După ce se amestecă bine, se toarnă în castron. Lăsați săpunul să se întărească timp de 5-10 minute.
  5. Se toarnă cacao și aroma de ciocolată în cel de-al doilea bol, amestecând. Apoi trebuie să stropiți primul strat de săpun cu alcool și să turnați al doilea strat de masă de săpun.
  6. Pregătiți stratul superior de lapte în același mod. Este posibil să adăugați lapte proaspăt, vanilie, caramel sau parfum de nucă de cocos.

Cafea scrub-săpun

Componente:

  • bază – 100g;
  • cafea măcinată – 1 linguriță;
  • aromă de vanilie – 3 picături.

Pregătirea:

  1. Se topește baza măcinată într-o baie de apă.
  2. Se toarnă cafeaua în masa lichidă și se amestecă.
  3. După ce se ia de pe foc, se adaugă parfumul.
  4. Se toarnă săpunul și se stropește cu alcool deasupra.
  5. Săpunul se întărește după 3 ore, apoi este gata.

Conifere

Componente:

  • bază – 100 g;
  • ulei esențial de molid – 6 picături;
  • pigment verde – 3 picături;
  • pulbere de mușețel sau ace de pin – 1 linguriță;
  • ulei de brad – 1 picătură;
  • alcool.

Pregătirea:

  1. Baza trebuie să fie topită.
  2. După ce s-a topit, se adaugă mușețelul sau acele de pin și se amestecă până la omogenizare.
  3. În continuare, trebuie să luați săpunul de pe foc, să adăugați colorantul, uleiurile esențiale și să amestecați.
  4. Săpunul poate fi turnat în matrițe prin pulverizarea suprafețelor acestora cu alcool.
  5. După 3 ore, produsul este gata de utilizare.

Lămâie

Componente:

  • bază – 100g;
  • ulei esențial de lămâie – 5-6 picături;
  • coajă de lămâie uscată – 1 lingură.

Pregătirea:

  1. Se topește baza măcinată într-o baie de apă.
  2. Se adaugă coaja de lămâie în masa lichidă și se amestecă bine. Nu amestecați prea repede, pentru a evita formarea bulelor.
  3. Se ia amestecul de pe foc și se adaugă uleiul esențial.
  4. Apoi se toarnă produsul într-un recipient și se lasă să se întărească timp de 4 ore.

Săpun de gudron

Ingrediente:

  • bază naturală – 100g;
  • extract de ulei de gălbenele – 1/3 linguriță;
  • gudron de mesteacăn (se găsește la orice farmacie) – 1,5 lingurițe;
  • ulei esențial de mentă – 5-8 picături;
  • alcool formic (pentru pulverizare).

Pregătirea:

  1. Baza se zdrobește și se topește într-o baie de apă.
  2. La masa lichidă se adaugă extract de calendula. Amestecul nu trebuie să fie fierbinte, altfel proprietățile benefice ale gălbenelelor vor dispărea.
  3. Se adaugă gudron; după aceasta, amestecul trebuie să fie bine amestecat până la omogenitate.
  4. După ce amestecul s-a răcit, trebuie adăugat uleiul esențial de mentă pentru a atenua mirosul înțepător de gudron.
  5. Amestecul se toarnă în matrițe și se stropește cu alcool pentru a îndepărta eventualele bule de la suprafață.
  6. Săpunul de gudron are nevoie de mult timp pentru a se răci, așa că îl puteți ține în frigider timp de 20 de minute pentru a accelera procesul.

Lavanda

Ingredientele:

  • bază de săpun – 100g;
  • ulei esențial de lavandă – 4-6 picături;
  • flori uscate de lavandă – 1 lingură.

Pregătirea:

  1. Baza se topește într-o baie de apă.
  2. Când baza devine lichidă, se adaugă uleiul esențial – 4-6 picături și florile uscate.
  3. Puneți produsul într-un recipient timp de 4 ore până când se întărește.

Rezultat

Fabricarea săpunului este un proces fascinant care are ca rezultat un produs frumos și util, care este în mod constant solicitat. Așadar, aspiranții la fabricarea săpunului, chiar și cei care fac săpun acasă, ar trebui să se gândească la modul în care pot transforma acest hobby într-un proiect distractiv și generator de venituri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Totul Simplu