Echinacea Tinctura — Instructiuni De Utilizare
Tinctura de echinaceea este unul dintre cei mai puternici stimulatori ai sistemului imunitar. Se știe de mult timp că sistemul nostru imunitar influențează multe lucruri în corpul nostru — bunăstarea noastră generală, vitalitatea noastră și susceptibilitatea noastră la răceli și boli infecțioase. În plus, o boală atât de gravă precum cancerul apare atunci când starea imunitară a unei persoane este redusă, când apărarea proprie a organismului nu poate face față celulelor care proliferează.
Scăderea imunității poate apărea din diverse motive; în afară de anumite boli, care duc la scăderea imunității, imunitatea poate fi afectată și de stresul frecvent, suprasolicitarea, lipsa somnului, deficiența de vitamine din alimente, abuzul de alcool, ecologia proastă, produsele de proastă calitate, lipsa de exercițiu fizic și utilizarea necontrolată a antibioticelor.
IMPORTANT: Înainte de a începe să luați acest medicament, citiți cu atenție prospectul care însoțește utilizarea acestuia și cereți părerea medicului dumneavoastră. Acest lucru va ajuta la evitarea posibilelor efecte secundare care pot apărea în timpul unui tratament necorespunzător.
Dar, datorită faptului că agenții medicinali sunt complet naturali și naturali, nu există atât de multe contraindicații stricte pentru tinctura de Echinacea, spre deosebire de «chimia» puțin studiată, dar atât de larg utilizată, pe care oamenii o cumpără în farmacii cu pachete de duzină, în ciuda faptului că astfel de doze șocante de substanțe sintetice le provoacă în cele din urmă sănătății lor mai mult rău decât bine.
Proprietăți Utile Ale Plantei
O plantă erbacee perenă cu proprietăți imunomodelatoare marcate, are, de asemenea, proprietăți antivirale, antimicrobiene și antibacteriene și este utilizată pe scară largă în farmacologie și în medicina populară.
Țara sa natală este partea de est a Americii de Nord. Aici Echinacea crește în sălbăticie, apare pe malurile nisipoase ale râurilor, pe soluri pietroase, ca în zonele aride. În Europa, planta s-a înrădăcinat ca o cultură agricolă care este adesea cultivată în gospodării, parcuri, grădini ca plantă ornamentală și medicinală.
Proprietățile sale medicinale și contraindicațiile sale erau deja cunoscute de nativii americani care o foloseau pentru a trata diverse leziuni, răni, arsuri, urciore, boli venerice, răceli, mușcături de animale și insecte otrăvitoare, dureri de cap și chiar o boală virală precum variola. Datorită proprietăților sale imunostimulatoare și regeneratoare, această plantă a ajutat cu succes organismul să învingă multe boli virale cu care omenirea se luptă de mii de ani.
Era folosit în decoctări și amestecat cu alte plante. În Europa, Echinacea a fost introdusă în secolul al XVII-lea. La început a fost folosită doar ca plantă ornamentală, iar mai târziu a început să fie folosită în medicină.
În prezent, compoziția și proprietățile sale bogate au fost studiate mai în detaliu, ceea ce face posibilă exploatarea întregului său potențial în serviciul medicinei. În special, utilizarea sa activă a fost promovată de oameni de știință bine-cunoscuți.
Datorită acestui fapt, floarea purpurie nu a fost complet uitată în valul de nebunie al antibioticelor, așa cum a fost în patria sa istorică. În Germania, Echinacea a fost, de asemenea, folosită în mod activ de H. Fohm, care a observat că este bună pentru purificarea sângelui și că ajută în cazul bolilor reumatice.
Caracteristici Farmaceutice
Preparatele de Echinacea sunt disponibile la farmacie sub mai multe forme:
- tablete;
- ierburi uscate;
- rădăcini uscate;
- tinctura.
Cel mai convenabil este să alegeți cea din urmă opțiune, deoarece tinctura gata preparată este ușor de utilizat și, în plus, puteți controla doza de care aveți nevoie la un moment dat.
Companiile farmaceutice folosesc atât părțile superioare ale plantei, tulpinile și florile, cât și rizomii. Pe de altă parte, alcoolul păstrează în mod fiabil toate componentele medicamentoase importante și chiar îmbunătățește acțiunea unora dintre ele.
Cel mai adesea puteți găsi la vânzare sticle de 40 până la 100 ml. Un sediment pe fundul sticlei este destul de normal, indicând naturalețea conținutului.
Colectarea și recoltarea Echinaceei
Fitoterapeuții sunt sfătuiți să recolteze toate părțile plantei:
- Recoltarea florilor. Momentul ideal pentru recoltare este atunci când mugurii nu s-au deschis încă, deoarece aceștia conțin beneficii maxime. Coșurile de flori se recoltează de obicei de pe tulpini la sfârșitul lunii iulie sau la începutul lunii august. Atunci când uscați coniferele, luați în considerare modul în care puteți face acest lucru la umbră și evitați utilizarea unui cuptor sau a unui uscător.
- Recoltarea frunzelor. În primul an de la plantare puteți deja să recoltați frunzele și cel mai bine este să faceți acest lucru toamna. Este recomandabil să mărunțiți materialul înainte de a-l usca și apoi să-l împrăștiați la umbră. Frunzele proaspete pot fi folosite în salate.
- Recoltarea rizomilor. Această procedură trebuie efectuată toamna târziu, dacă planta are mai mult de 4 ani. Rădăcinile trebuie să fie bine decojite și uscate la umbră. Cel mai bine este să folosiți un cuptor pentru a menține temperatura sub control, deoarece o rădăcină insuficient uscată poate mucegăi. Temperatura optimă este de 40-60°C.
Planta poate fi păstrată timp de până la șase luni, inflorescențele timp de până la un an, iar rădăcinile timp de până la doi ani.
Compoziție Si Proprietăți Medicinale
Tinctura de Echinacea are o compoziție remarcabil de bogată, conține o multitudine de acizi benefici, oligoelemente, rășini, uleiuri, vitamine și polizaharide. Toate acestea în combinație și oferă posibilitățile sale largi în tratamentul unei mari varietăți de boli.
Să analizăm în detaliu:
- Vitaminele A și E — sunt antioxidanți puternici care ajută organismul să scape de radicalii liberi, îmbunătățesc vederea și previn îmbătrânirea timpurie a pielii.
- Vitamina C — are un efect antiinflamator, întărește pereții vaselor mici și mari, îmbunătățește imunitatea, ajută organismul să lupte împotriva problemelor existente.
- Seleniu și zinc — ajută la prevenirea dezvoltării celulelor maligne. De asemenea, îmbunătățește sănătatea părului și a pielii.
- Manganul — este necesar pentru funcționarea normală a glandei tiroide, reglează sistemul nervos central.
- Potasiu — ajută la îmbunătățirea sănătății cardiovasculare prin menținerea unui echilibru adecvat de apă și sare.
- Fier și cobalt — afectează hematopoieza, crearea de globule roșii și ajută la maximizarea oxigenării sângelui.
- Calciu — servește la menținerea sănătății oaselor și articulațiilor, previne osteocondroza cervicala și artrita.
- Siliciu — joacă un rol important în formarea țesuturilor conjunctive și a cartilajelor.
- Sinarin — joacă un rol important în construirea rezistenței imunității la viruși și infecții, accelerează recuperarea pacienților cu infecții respiratorii acute.
- Flavanoide — sporește capacitatea sistemului imunitar de a lupta împotriva alergenilor și a substanțelor cancerigene. De asemenea, au proprietăți antispastice.
- Polyene — este un agent fungicid puternic și luptă împotriva diferitelor tipuri de ciuperci, în special candida.
- Betaina — poate ajuta la prevenirea atacului de cord sau a accidentului vascular cerebral.
- Inulina — are efecte benefice asupra intestinelor și pancreasului.
- Taninurile — reduc eficient inflamația.
În plus, tinctura de Echinacea conține o serie de acizi, cum ar fi acidul cafeic, acidul cerotinic, acidul cicoare și acidul linoleic. Toate părțile plantei, atât florile (până la 0,5%), cât și rizomii, sunt bogate în diverse uleiuri.
Efectul tincturii de Echinacea vizează în mod direct activarea sistemului limfatic. O creștere cu până la 50% a numărului de limfocite T, a căror funcție este de a proteja celulele sănătoase de diverși invadatori sub formă de infecții și viruși, are ca rezultat un răspuns imunitar îmbunătățit.
În același timp, funcționarea ficatului crește, deoarece acesta lucrează activ pentru a dezactiva toxinele produse de agenții patogeni. Acestea sunt, de obicei, diferite tipuri de streptococi, stafilococi, virusuri în continuă mutație și, prin urmare, deosebit de periculoase, E. coli și ciuperci.
Indicații Pentru Utilizarea
Se pare că cea mai frecvent utilizată tinctură de Echinacea pentru tratamentul bolilor virale și infecțioase, ca hepatoprotector pentru ficat, pentru a ameliora inflamația diferitelor țesuturi ale corpului. Este recomandat pentru persoanele care suferă de alergii, deoarece alergiile sunt strâns legate de imunitatea generală, și pentru prevenirea influențelor cancerigene.
Această floare izbitoare este adesea comparată cu panax și eleutherococcus datorită popularității și versatilității sale, numindu-l un vindecător pentru o mie de afecțiuni. Puterea Echinaceei este atât de mare încât a fost inclusă în peste 200 de medicamente împotriva SIDA.
Tinctura de echinaceea poate fi folosită pentru a trata boli precum:
- Gripă, infecții virale respiratorii acute, rinite de diverse etiologii, atât ca profilaxie, cât și ca tratament.
- Depresia cauzată de epuizarea mentală sau fizică.
- Boli reumatologice — artrită, gută.
- Inflamația rinichilor, a vezicii urinare, a pancreasului.
- Gastrită și duodenită.
- Scarlatină, angina pectoral, dureri de gât, septicemie, meningită.
- Impotență sexuală masculină.
- Infertilitatea feminină datorată fenomenelor inflamatorii, eroziunilor.
- Diabetul zaharat și obezitatea.
- Ajută la recuperarea pacienților după o intervenție chirurgicală, cantități mari de antibiotice.
- Leziuni cutanate: dermatită, psoriazis, arsuri, intepaturi de tantari, pustule, ulcere varicose (trofice), carbunculi, eczeme și furuncule.
- Stomatită, herpes.
Utilizarea preparatelor de Echinacea este recomandată în zonele cu radiații de fond crescute, pentru a menține sănătatea persoanelor care sunt expuse la radiații crescute.
Există mai multe cazuri documentate de lupus eritematos, deși anterior Echinacea nu era folosită pentru tratarea acestei boli, considerându-se ineficientă în astfel de cazuri.
Medicii recomandă ca, la primele semne de răceală sau gripă, să începeți să luați tinctură de Echinacea, deoarece poate scurta perioada în care sunteți bolnav. Cu toate acestea, alți experți subliniază că, în timpul sezonului rece, este o idee bună să se înceapă profilaxia fără a aștepta apariția bolii.
Instrucțiuni De Utilizare Pentru Adulți
- Un pacient care suferă de mult timp de efectele negative cauzate de imunitatea redusă, respectiv letargie, slăbiciune, randament scăzut, trebuie să ia tinctura dimineața, doar 30 de picături.
- În cazul în care sistemul respirator este afectat, aportul este împărțit în 3 ori pe zi. Se iau între 5 și 15 picături.
- În cazul bolilor gastrointestinale și pelvine, 40 de picături se iau imediat dimineața și jumătate din doza de dimineață 2 ore mai târziu. În zilele următoare, se aplică o altă schemă — luați 20 de picături de trei ori pe zi.
- Dozajul este împărțit la 6 ori pe zi în timpul fazei acute a bolii. Pentru profilaxie, de 2-3 ori pe zi va fi suficient, dar nu ar trebui să fie întinsă pe o lună și jumătate.
Dozajul și momentul administrării depind de boala pe care urmează să o trateze. În mod ideal, acestea pot fi ajutate de un medic. În orice caz, mai mult de 2 luni pentru a lua tinctura nu merită, deoarece imunitatea nu este de cauciuc, nu doriți să-l supraîncărcați.
Instrucțiuni De Utilizare Pentru Copii
- Copiii trebuie tratați cu prudență cu tinctură de Echinacea, deoarece sistemul lor imunitar diferă semnificativ de cel al adulților, în special din cauza imaturității sale.
- Fără precauții speciale, medicamentul poate fi utilizat la copii începând cu vârsta de 12 ani, începând cu 5 picături. Nu sunt permise mai mult de 15 picături la un moment dat.
- Numărul de ingerări nu trebuie să depășească 2-3 pe zi. Un alt motiv de îngrijorare este faptul că reacțiile alergice la componentele Echinacea sunt mai frecvente la această vârstă.
În tratament pot fi folosite decocții de diferite concentrații și tablete, comprese pe bază de țesut în bolile asociate cu infecții ale tractului respirator, sub supravegherea unui medic.
Din nou, nu uitați de conținutul ridicat de alcool al tincturii. Deși există cazuri în practica medicală în care bebeluși de un an au fost tratați cu Echinacea în cazuri severe, acestora li s-au prescris, de obicei, diverse siropuri pe bază de apă. În orice caz, numai un pediatru cu experiență ar trebui să-și asume această responsabilitate.
Pregătirea Unei Tincturi La Domiciliu
Este demn de remarcat faptul că medicamentele derivate din această plantă, este mai bine să o considerați ca o adăugare la rețeta principală, mai ales dacă nu aveți o experiență anterioară de succes cu acest instrument, deoarece nu este un panaceu pentru toate bolile consecutive.
Pe bază de alcool
Poate fi folosit pentru a trata toate bolile și afecțiunile enumerate aici, singurul lucru este că nu ar trebui să fie folosit de persoanele care au probleme cu alcoolismul, din cauza conținutului ridicat de alcool.
Primul lucru care trebuie făcut este să zdrobiți rădăcinile sau florile din materia primă proaspătă. Apoi se toarnă 1 parte de plantă în 4 părți de alcool de 70%. Planta trebuie infuzată într-un vas de sticlă și întotdeauna într-un loc întunecat și răcoros. Durata de preparare a tincturii — 30 de zile.
Dozajul variază de la o jumătate de linguriță la o linguriță întreagă. Cantitatea depinde de greutatea și de vârsta pacientului. Cu cât aceste cifre sunt mai mari — cu atât mai mare este doza de medicament. Se ia de trei ori pe zi.
Pentru uz extern, pentru tratarea diferitelor răni și pustule, a ulcerelor herpetice, aveți grijă să diluați tinctura de Echinacea în jumătate cu apă, pentru a nu vă arde cu alcool.
Tinctura cu vodcă
Se iau florile de Echinacea în aceleași proporții ca în ultima rețetă (vodca trebuie să fie bună și fără arome străine), și se insistă mai mult — 40 de zile, apoi se strecoară. Dozajul — 15 picături, se administrează de 3 ori pe zi.
Tinctura de rizomi
Tratează afecțiunile intestinale cronice, cum ar fi gastrita, alergiile și psoriazisul.
Rădăcinile crude trebuie să fie bine spălate sub apă curentă, tăiate în bucăți mici și turnate 5 părți de vodcă, insistați o lună. Se utilizează de 3 ori pe zi, câte 15-20 picături la o jumătate de pahar de apă.
Acest remediu este un tonic excelent în timpul sezonului rece.
Decoct de flori
Se fierb 30 g de materie primă în 500 ml de apă clocotită timp de aproximativ 10 minute. Se infuzează timp de câteva ore, câte o jumătate de pahar de 3 ori pe zi, chiar și ca un ceai, cu miere sau zahăr după gust.
Suc de flori proaspete
Sucul proaspăt stors este ideal pentru vindecarea rapidă a rănilor, va vindeca acneea, va ajuta la combaterea negilor, a pustulelor, dacă este folosit pe o perioadă îndelungată, va elimina pistruii și petele de vârstă. Sucul este eficient în tratarea răcelilor.
Pentru a o obține, se zdrobesc fin inflorescențele și se stoarce tot sucul din materia primă. Luați 3 până la 5 ml pe zi înainte de mese. În exterior, zonele cu probleme ale pielii sunt tratate cu un tampon umezit de 5-6 ori pe zi.
Extract de ulei de rădăcină
Extractul de ulei este eficient în tratamentul gastritei sau al ulcerului peptic. De asemenea, loțiunile cu extract sunt folosite pentru a vindeca arsuri de diferite grade, escare de pat. Un tampon înmuiat în ulei medicinal poate vindeca eroziunea cervicală (tamponul se introduce de obicei noaptea).
Veți avea nevoie de 1 cană de orice ulei (bineînțeles, nu de unt) și 50-60 de grame de rădăcini tocate, amestecați bine. Se lasă să stea timp de 30 de zile. Se administrează pe cale orală de două ori pe zi, câte 1 linguriță cu o oră înainte de masă.
Pentru a primi tinctură de Echinacea, ca și pentru a primi orice medicament sau produs naturist, trebuie să tratați cu responsabilitate, în nici un caz să nu depășiți doza. În mod ideal, înainte de a-l lua, este bine să consultați un medic în care aveți încredere și care vă cunoaște problemele și bolile.
Efecte Secundare
Acestea nu sunt frecvente, dar merită totuși să le cunoaștem pentru a le împiedica să aibă efecte negative mai grave.
De obicei, acestea sunt:
Este important să nu se supradozeze cu tinctură de Echinacea, pentru a nu lovi sistemul imunitar deja slăbit. La urma urmei, scopul este de a o consolida, nu invers — de a o dezactiva.
Deși tinctura de Echinacea este indicată pentru persoanele alergice, dar există totuși persoane care au o intoleranță personală la ea. Într-un astfel de caz, aceștia pot suferi de hiperemie cutanată, erupții cutanate sau leșinuri după administrarea acestuia. Firește, trebuie să vă informați imediat medicul și să întrerupeți administrarea medicamentului.
Contraindicații Pentru Utilizare
Când este interzisă administrarea produsului:
- Tuberculoza.
- Tulburări autoimune.
- Boli oncologice.
- Ateroscleroza.
- Leucemie și leucemie.
- Poliartrita reumatoida.
- Intoleranța individuală.
- Scleroza multiplă.
- SIDA și formele sale inițiale.
- Hipertensiune arteriala.
- Sarcina și alăptarea.
Astmaticii ar trebui să fie precauți cu privire la această terapie, la fel ca și cei care suferă adesea de alergii.
Bărbații ar trebui să fie conștienți de faptul că echinaceea poate inhiba motilitatea spermei, așa că merită să luați în considerare argumentele pro și contra, mai ales dacă intenționați să vă alăturați familiei.
Echinaceea nu trebuie niciodată amestecată cu imunosupresoare. De asemenea, trebuie evitată amestecarea cu glucocorticosteroizi și citokine.
Cursul de tratament nu trebuie să depășească 10 zile, după care trebuie făcută o pauză de până la 5 zile, urmată de vechiul regim.
Care este modul corect de depozitare?
Cel mai bine, chiar dacă fiolele de tinctură de Echinacea sunt special confecționate din sticlă închisă la culoare, este să le puneți într-un loc întunecat, unde nu pot fi expuse direct la lumina directă a soarelui. De asemenea, nu expuneți ambalajul la schimbări inutile de temperatură.
Tinctura de echinacea poate fi achiziționată în majoritatea farmaciilor și este disponibilă fără prescripție medicală. Prețul medicamentului este mai mult decât rezonabil și depinde de oraș și de producător.
Aproximativ 80% dintre persoanele care iau tinctură de Echinacea purpurea în farmacii remarcă eficiența și prețul acceptabil al acesteia, hotărând să o păstreze în dulapul lor de medicamente de acasă în mod regulat.