Siminoc – proprietăți utile

Siminoc plantaDenumirea în limba latină: Helichrysum arenarium.

Face parte din familia: Asteraceae, ordinul Asterales.

Denumirea populară: Nemuritoarea, siminoc, mărgică, floarea patului, flori de paie, ochișori, semenic, siminic, iarba flocoasa, imortele, cununiță.

Descrierea botanică

Rizom scurt, negru – maro, lemnos, ușor ramificata, de obicei groasă, o grosime de 5-7 (pînă 15mm), pe plămâni, soluri bine drenate sunt mult mai subțiri – doar 1-4 mm.

Tulpina siminocului e dreaptă, simplă cu o înălțime de 30-40 (uneori până la 60) cm, singur, în cazul în care există mai multe, secundar nu da roade; la baza lor de multe ori cu resturi de frunze. Formează smocuri dense. Toate plantele sunt puternic tomentose, de la care are o culoare argintie.

Frunze – supleante, ajung la 2-6 cm lungime, tomentose; superioară și mediană – linear – lanceolate sau liniare, sesile; rădăcină și mai jos – obovate sau spatulate – linear, uscate în pețiolele. Capetele frunzei adesea înfășurate în jos; frunze de muguri sterile de formă alungită – spatulate, oblong- obovate sau – eliptice, treptat reduse în pețiolele.

Coșuri de flori, colectate de pe vârful talpinei – sferic, 4-6 mm în diametru, compus din 10-30 (pînă la 100) flori mici tubulare sunt de culoare galbenă sau portocalie; în stare tânără mai întâi îs buton apoi înfloresc, de multe ori înconjurat de mai multe frunze. Coșuri sunt asamblate în plăci sau în formă de mătură deasă. La începutul înfloririi inflorescența e densă, aproape capitate, apoi libere.

Numărul de bractee e aproximativ 50, sunt situate în 4-6 rânduri la sfârșitul înfloririi de multe ori cu un vârf îndoit, strălucitor lămâi-galben, galben-pal, roz (mai ales intern) sau portocaliu; exterior – obovate sau eliptice, pe spate pufos dens, interior – larg sau alungite – spatulat aproape liniar. Flori de Helichrysum nisip în număr 35-45 aproape întotdeauna bisexuale, uneori strâmbe flori pistilate.

Fructe – mici, alungite, maro, maro deschis sau maro închis semința lungă pana la 1,5 mm , cu un smoc de fire de par gălbui zimțate moi. Achene acoperit cu glande mici. Greutatea 1000 de semințe – 0.05 – 0.06 g.

Înflorește în iunie-august, fructele se coc în august-septembrie. În câțiva ani în august-septembrie, se urmărește înflorire de două ori. Înflorirea de două ori a siminocului nisip sa observat, de asemenea, după ruperea inflorescenței, în timp ce coșurile sunt formate în axils de frunze de sus. Fiecare coș înflorește aproximativ 10-15 zile; primele înfloresc coșurile centrale boboci.

Habitat: habitat natural – aproape întregul teritoriu al Europei și Asia Centrală.

S-au întâlnit pe soluri uscate, nisipoase și stâncoase, mlaștini de sare, câmp, pe dealuri, păduri deschise (în special pin), în stepe și semi – deșerturi, pe pajiștile de stepă, aflorimentele creta și dune. Îi place solul nisipos uscat. Umbrire completă nu poate rezista.

Colectare și pregătire

Ca o plantă medicinală folosită Helichrysum coșuri de flori – Flores Helichrysi arenarii. Aceste rupte până la înflorire a coșuri laterale înflorit cu flori, cu pedunculi de până la 1 cm în lungime. Perioada târzie nu este valabilă, că coșurile sunt dezvăluite, florile cad și rămân numai recipient cu folie. Pe același loc colecția de inflorescențe de nisip se poate face de 3-4 ori înflorire a plantei. Repetarea colectării se efectuează 5-7 zile.

Materialele colectate se usucă la umbră într-o zonă bine ventilată, răspândirea unui strat de 1-3 cm, sau în uscător, la o temperatură de maximum 40°C (la uscare fără ventilație coșurile de flori se deformează); la soare florile se decolorează. Materii prime uscate imortelă nisip păstrațile într-un loc întunecat.

Helichrysum brut gata este format din coșuri întregi diametru sferic de aproximativ 7 mm de numeroase flori tubulare, galbene lămâie sau portocală, situat pe recipient goale; bractee uscate, membranoase, strălucitoare, culoarea galben lămâie. În formă brută are un miros aromatic ușor, gust picant, amar. Umiditate în materia primă nu trebuie să fie mai mare de 12%. Perioada de valabilitate 3 ani.

Când recoltați în zona de pădure trebuie să te uiți că, în loc de Helichrysum să nu loviți inflorescență pisica labe dioica (Antennaria dioica), care sunt adesea găsite în aceleași locuri. Ele se deosebesc cu ușurință culoarea roz sau albe inflorescența coșurilor. Utilizarea acestei plante în
medicină nu este permisă.

Substanțe active

Inflorescență Helichrysum nisip conțin flanonoide glicozide (salipurpurozid, kaempferol și izosalipurpurozid), flavonoide (apigenina și naringenin), zahar (1,2 %), vitamina C și K. Mai mult, în inflorescență sunt detectate, polioli, alcool molecular ridicat, rășină (3.66 %), compuși steroidici, coloranți, ulei eteric (0,05 %), inositol, tanin, acizi grași, săruri minerale și oligoelemente. Suma de extractive este de 26,8%.

În compoziția uleiurilor esențiale includ acid crezol, acizi liberi, inclusiv caproic acid.

În inflorescențe conțin: cenușa – 1,32%; macronutrienti (mg / g) K – 16.30 Ca – 7,00, Mg – 1,20, Fe – 0,13; micronutrienti (BCF): Mn – 0,38, Cu – 0,51, Zn – 0,39, Cr – 0,08, Al – 0,03, Se – 17,10, Ni – 0,71, Sr – 0, 38, Pb – 0,02. B – 85,20 mg / g Concentrează Se.

Proprietăți utile și aplicații

In medicina populara, imortela nisip se folosește pentru gastrita, constipație, colita, hepatice folosit ca un mijloc de reglementare a bilei și excreția biliară.

Din materii prime se obține infuzie, extract uscat și preparat flamin folosit ca colagog în bolile acute și cronice ale ficatului, vezicii biliare și căilor biliare, precum și bolile tractului gastro intestinal și a rinichilor.

Insecticid, acesta poate fi utilizat pentru îmbrăcăminte de protecție de molii.

Plante ornamentale. Se folosește pentru a crea „buchete uscate”. Din moment ce plantele uscate Helichrysum ani nu se schimba forma sau culoarea, pe iarnă le-a pus între ferestre ca amintire de vară.

Substanță rășinoasă găsită în toate părțile plantei conțin arenarin antibiotic care inhiba flagel bacterian la plantele cultivate.

Rețeta supei de flori imortelă nisip:

10 g (3 linguri) de materie primă este plasat în vas emailat, se toarnă 200 ml de apă fierbinte fiartă, se acoperă cun capac strâns și încălzit în apă fierbinte (baie de aburi) cu agitare frecventă timp de 30 min, răciți timp de 10 min la temperatura camerei, se filtrează, materiile prime rămase se storc. Volumul de supa rezultată adaugi apă fiartă până la 200 ml.

Bulionul pregătit din siminoc nisip se păstrează într-un loc răcoros, nu mai mult de 2 zile. Ia- 1/2 pahare calde de 2-3 ori pe zi, timp de 15 minute înainte de a manca ca colagog, și în mâncărime dermatoze ca un antihelmintic.

Efect secundar

Preparatele imortelă nisip puțin toxice, dar utilizarea pe termen lung poate provoca congestie la nivelul ficatului. Pacienții cu hipertensiune arterială înainte de a lua medicamente Helichrysum ar trebui să consulți un medic, deoarece acestea sunt oarecum creste tensiunea arteriala.

Contraindicații: icter obstructiv.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Totul Simplu