Obligeană – proprietăți utile

ObligeanăDenumirea în limba latină: Acorus calamus

Face parte din genul: Acorus L., familia Acoraceae.

Denumirea populară: Este cunoscută în limbaj comun, în afară de obligeană, și ca – trestie mirositoare, spetează, pestriță, calm, speribană, buciumaș, calamar,calin, calmena, colm, crin de apa, paporontec, papura roșie, spiribana, tartarachi.

Descrierea botanică calamus de obicei

Acest erbacee perene trăiește în sol foarte umed, sporind în rizom ramificat de până la 3 cm în grosime. Pe partea de desupt a rădăcinii pleacă numeroase rădăcini adventive cu care planta absoarbe substanțe nutritive iar deasupra rădăcinilor obligeana aruncă frunze ensiform, peste 1 m lungime.

În iunie-iulie pe floare, foarte asemănătoare cu frunzele, apare inflorescență sub forma unei urechi, care, deși formează mici, flori verzui în umbră, în condițiile Germaniei, cu toate acestea, nu dau fructe. Înmulțirea se face vegetativ (rădăcini). În Germania obligeana începe să menționeze doar în anul 1560. Acesta poate fi găsit de-a lungul malurilor iazurilor, a canalelor, zone umede și mlaștini, păduri mlăștinoase.

Colectarea și recoltarea

De-a găsi obligeana obișnuită nui ușor, dar colectare lui în cantitate mare nui posibil. De aceia crearea fermelor mari, care se ocupă cu plantarea rădăcinilor de obligeană pentru a obține din ele plante puternice. Din iunie până în iulie, și în plantare și mai târziu (la începutul toamnei), se dezgroapă rădăcina.

După curățarea de tăiat de-a lungul în mod repetat disecat în bucăți de lungime 10-20 cm, și răspândit într-un loc umbrit să se usuce. Dacă aveți nevoie de obligeană pentru a folosi înăuntru, este logic pentru a curăța rădăcina de coaja înainte de uscare.

Substanțele active

Ulei esențial cu b – asaronă și amărăciune. Mai mult decât atât, se pare că prezintă activitate specifică mai puține taninuri care apar. Vitamine, minerale, proteine ​​și amidon sunt de obicei incluse în rizomi, au calamus, din punctul de vedere al acțiunii lor, sunt numai substanțe asociate.

Efect curativ și de aplicare

Obligeana obișnuită aparține grupului de bitter aromatice și, prin urmare, aplicabile în bolile gastro- intestinal și boli ale sistemului biliar, cu pierderea poftei de mâncare și de tonifiere generală a tractului digestiv. Deosebit de bine ajută obligeana pentru boli gastro-intestinale, cauza care trebuie căutat în sistemul nervos autonom.

Astfel de pacienți – de obicei sunt slabi aproape distrofici se plâng pe aceia că rareori au un apetit bun, și în cazul în care apare, apoi dispare de îndată ce se așeze la masă. Ei mănâncă foarte încet si se bucură de fiecare pauză, care are loc în timpul mesei, și, prin urmare, întotdeauna „rămâne” la masă ultimul.

După masă, se plâng de o senzație de greutate, presiune în stomac , uneori, crampe și râgâieli de multe ori acru. Alternativ diaree și constipație. Există, totuși, momente în care acestea nu suferă de boala lui, până când orice treabă cu grabă și emoții sau nenorocirile personale nu o să aducă la bine.

Medicii nu găsesc la acești pacienți nici un fel de afecțiuni organici, precizând doar creșterea sau reducerea acidității gastrice. Medicamentele prescrise poate ajuta, dar pentru un timp foarte scurt.

Nici antispasticii (substanțele ameliorează spasmele) sau antiacide (agent de legare a acidului), sau preparate de enzime care ajuta la digestie, sau combinații corespunzătoare nu conduc la o îmbunătățire permanentă. Aceasta ajută la astfel de pacienți este un tratament excelent cu ceai din obligeana.

În cazul în care în mod regulat înainte de fiecare masă – cel puțin de 2 ori pe zi – bea o ceașcă de ceai călduț dulce din obligeană, bolile trec încet, dar cu siguranță. Pentru a spori efectul benefic de ceai este bine dovedit practica de băi airom.

Rețeta de pregătire a ceaiului din obligeană obișnuită:

2 lingurițe (aproximativ 3 grame) rădăcini decojite tocate mărunt se toarnă 1/4 litru de apa clocotita si se insista aproximativ 15 minute. După strecurare ceaiul ar trebui să bea călduț.

Baie cu calamus:

Pentru o baie din obligeană – dacă nu utilizați extrase gata – ai nevoie de aproximativ 100 g necurățat de scoarță rădăcina de obligeană care se fierbe timp de 10 minute la 1 litru de apă și apoi se filtrează.

Lichid suficient pentru o baie plină cu apă tensionată. Deoarece aceste bai sunt incitante, ele nu ar trebui să fie luate seara. Bai de calamus au efect benefic asupra organismului ca și în epuizarea generală, după condițiile lungi și dureroase, în diverse afecțiuni metabolice.

Utilizarea în medicina tradiționala

Aparent, este dificil de găsit o altă plantă medicinală, a căror utilizare fiabil urmărite la secolul VII înainte de era noastră. Inscripții persiene vechi spun că obligeana se utiliza deja pe atunci. Nu numai în Persia, dar, de asemenea, în China și India, este cunoscut ca un aperitiv excelent mult timp înaintea erei noastre.

În Europa obligeana a fost introdus P.A.Mattiolusom aproximativ în anul 1560. Medicul de instanța a împăratului Ferdinand 1 a luat aceasta planta de la Constantinopol. Din acel moment, obligeana sunt evaluate în medicina populară ca un remediu pentru încălcări în sistemul digestiv ca un întreg.

Mai mult decât atât ceaiul din rădăcina de obligeană este utilizat ca un agent de curățare împotriva erupții cutanate și mătreață. Uleiul esențial de obligeană, obținut prin distilare cu vapori sau extract alcoolic de rizom este folosit ca frecare a bolilor reumatice.

Efecte secundare

În ciuda calităților pozitive ale obligenei, ar trebui să se abțină de la tratamente pe termen lung, pentru că b – asaronă (din specii europene de Calamus găsit doar ca urme) pot avea efecte adverse. A nu se folosi in timpul sarcinii!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Totul Simplu